Päls och ögon

Fråga:

Hej Lottie!

Jag har en 15 v honkatt. Elsa, som min kisse heter är helt klart blåsköldpadd (blåcreme).

Enligt uppfödaren är mamman en russian blue och pappan en cremefärgad perser. Så långt hänger jag med.

Men jag är lite nyfiken på hur hon egentligen kommer att se ut. Hon är mest grå (blå) men de senaste två veckorna har cremefärgen blivit intensivare och mer utbredd. När jag köpte henne var hon 10 v och hade då bara lite på en tass, i ansiktet och på magen. På sidorna är det mer gråbrunt insprängt med lite ljusa strån här och där. Dessutom har det på ryggen blivit två mörka stålgrå ränder längs med ryggraden (ålen). Hur kommer detta sluta?

Dessutom, hennes ögon var från början brungrå, nu kommer det knallgrönt vid pupillen och det breder ut sig sakta men säkert. Jag kan nämna att hon definitivt är korthårig, möjligen lite längre än en äkta ryss. Hon har inte platt nos, men inte lika markerad som ryssarna. Hon är nog mest lik en blåsköldpadd ryss med ögonform åt perser. Men som sagt, tror du att ögonen blir helt gröna, och hur kan pälsen bli? Hur brukar den vara hos ”paddor” när de är ungar?

Nyfiken, kan man säga…

Tack på förhand!
Michaela

Svar:

Hej Michaela!

Du undrar över hur ögonfärg samt hur pälsen kommer bli för Din katthona. Vi börjar med pälsen…

Du skriver att Din katt är till synes korthårig. Eftersom hon har en pappa som är cremefärgad perser bär hon dock på anlag för lång päls och kan få långhåriga kattungar. Lång päls orsakas av en recessiv gen.

Din sköldpaddsfärgade hona bör få en melerad fördelning av blått och creme. Förklaringen till detta är följande:

Av en slump sitter locus som reglerar om pigmentet skall bli svart eller rött på X-kromosomen hos katt. Detta medför att den röda färgen ärvs könsbundet. Den könsbundna nedärvningen av röd färg hos katt gör att bara honkatter kan bli sköldpaddsfärgade. En blåsköldpadd (blåcreme) är en diluterad svartsköldpadd*, dvs har förutom ett rött och ett icke-rött anlag även dubbelt dilutionsanlag (genotyp Oodd). * Blått är diluterat svart och creme är diluterat rött.

En sköldpaddsfärgad katt har således ett ”melerat mosaikmönster”. Orsaken till detta mosaikmönster är att den ena X-kromosomen i cellen inaktiveras på ett visst stadium i fosterutvecklingen (gäller alla djurslag), så att vissa cellgrupper i huden har en aktiv röd X-kromosom medan andra har en aktiv svart X-kromosom. Under förutsättning att pigmentspridningen fungerar normalt under fosterstadiet kommer områden med svart och rött pigment att utvecklas parallellt. Detta ger en melerad fördelning av svart och rött. Jämför med sköldpadd och vit där pigmentspridningen inte fungerar normalt. Om anlaget för vitfläckighet finns närvarande (S-) kommer områden med svart eller rött pigment inte att konkurrera med varandra. Därför bildas det större svarta och röda fläckar. Ju mer utbredd vitfläckighet desto större svarta och röda fläckar. (Läs mer om sköldpaddsfärgade katter i artikeln ”Kattgenetik 2 – Röda & sköldpaddsfärgade katter” och om sköldpadd och vit i artikeln ”Kattgenetik 6 – Vit färg & vitfläckighet”).

När kattungars ögon öppnas är färgen oftast blågrå, men denna färg ändras under uppväxten. Med tanke på kattens föräldrar (russian blue och cremefärgad perser) är det mest troligt att Din katts ögon kommer bli gula eller gröna. Nedärvningen av ögonfärg hos katt är dock inte helt klarlagd.

Hälsningar Lottie