Kan en svart/vit hane och en svartsköldpadd hona få en rödspotted/vit kattunge?

Fråga:

En perser PER n 03 och EXO f med bakom sig dessa färger: f, n, n 01 kan dom få d spotted 03 i sin avkomma?

Svar:

Hej!

I en kull efter en svart/vit perser (PER n 03) och en svartsköldpadd exotic (EXO f) kan du få följande färger på kattungarna:
HANAR: svart, svart/vit, röd, röd/vit
HONOR: svart, svart/vit, svartsköldpadd, svartsköldpadd/vit

Eftersom båda föräldradjuren är solidfärgade (genotyp aa) kan de inte få mönstrade kattungar (genotyp AA eller Aa). Detta eftersom solidanlaget (a) är recessivt. (Sköldpaddsfärgade katter ser visserligen mer eller mindre mönstrade ut, men det är dock inget egentligt mönster i kattvärlden ;o) ).

Så ser det ut genetiskt sett. Men det finns en förklaring till varför en katt som till synes är rödspotted/vit, kan ha föräldrar som är svartsköldpadd och svart/vit.

Hos katter med svart pigment (t.ex. svart, blå, choklad, lila) och dubbelt solidanlag (aa) syns det inte vilken mönstertyp katten har. Anlaget för solid färg verkar sämre på rött pigment och det kan vara svårt att avgöra om en röd/cremefärgad katt har solidanlag eller agoutianlag. När katten har rött pigment blir hårståna alltid lite mönstrade oavsett om katten är A- eller aa. Man säger att rött pigment maskerar A-locus effekt. Det finns således inga ”röda” katter som motsvarar solida svarta, blå osv. Det finns de som säger sig kunna skilja mellan röda katter med genuppsättningen A- och aa, men det kan röra sig om så subtila skillnader att de i praktiken blir mycket osäkra. Detta är anledningen till att röda katter registreras efter fenotyp (dvs utseende) och inte efter genotyp (dvs anlagen) i SVERAK.

Katten du nämner kan således vara fenotyp rödspotted/vit, men genetiskt är den röd/vit om den har föräldrar som är svartsköldpadd och svart/vit.

Läs gärna mer i artiklarna:
Kattgenetik 2 – Röd & sköldpaddsfärg, Kattgenetik 3 – Viltfärg & mönstergener

MVH Lottie