Blått, silver, solidanlag och mönstergener.

Fråga:

Hej Lottie!

Tack för svar på min fråga om färger på mina kattungarna. Jag har nu fått fyra stycken ungar. De är i dag 5 dagar gamla. Enligt min uppfödare ser de ut att vara 2 st blåtigré och vita, 1 svart och vit, och ev 1 blåsilvertigré och vit.

Min hona är svart-vit med anlag för blått och silver, och avelshanen är svartsmoke med anlag för blått. Ungarna ser grå ut idag. Huvudena på 3 av dem är mörkare än kroppen. Kan ungarna vara tigré, när inte någon av föräldrarna är det om båda bär anlagen? Vilken färg har ungarna som nyfödda om de sedan skall bli blå. Finns det några andra kännetecken som bestämmer blått och silver?

Tacksam för svar
/Christina

Svar:

Hej igen Christina!

Anlaget för silver (I) nedärvs autosomalt dominant. Detta innebär att anlaget inte kan ligga dolt. Det finns med andra ord inga silverbärare. Din katthona är därför svart-vit med anlag för blått. Hanen är svartsmoke med anlag för blått.

Eftersom båda katterna är solidfärgade kan de inte få mönstrade kattungar. Kattungarna kan med andra ord inte vara tigré. Detta pga att solidanlaget (a) nedärvs recessivt. Anlaget för agouti/viltfärg (A) nedärvs dominant och kan precis som anlaget för silver inte ligga dolt. Katter kan med andra ord inte vara bärare för viltfärg såsom tigré.

Dina kattungar som tros vara blåtigré och blåsilvertigré kan helt enkelt ha s.k. ”spökmarkeringar”, och i stället vara blå respektive blåsmoke. Dvs de ser randiga ut pga ”spökmarkeringarna” men detta kan komma att försvinna då katten blir äldre.

En blå katt är blå-grå med varm ton med blå-grå nosspegel och trampdynor. På en nyfödd kattunge är färgen lättast att se på nosspegel och trampdynor ;o).

Vad gäller din fundering om kännetecken för silver, titta gärna på svaret på en tidigare fråga: Hur ser man att katten är silverfärgad?

Hör gärna av dig igen om du har ytterligare funderingar.

MVH Lottie