Väger min katt för lite?

Fråga:

Norsk skogkatt
Kattens ålder: 6 månader
Kattens vikt: 1 kg
Antal katter i familjen: 2
Äter följande mat idag: Royal canin för kattungar + olika sorters burkmat

Hej!

Min katt Flisa som är 6 månader äter mycket men väger bara lite över 1 kg. Hon har alltid mat framme. Är 1 kg för lite? Hon är stor i växten i övrigt. Hon är inte mager, men jag skulle vilja få lite information om vad katter bör väga vid olika åldrar. Min andra katt, som också är en hona, är ett år och väger ungefär tre kilo. Är det lagom?

Vänliga hälsningar, Jenny

Svar:

Hej!

Det låter väldigt lite med 1 kg! Det är en vikt som katten bör väga vid 12 veckors ålder. Jag tycker att du ska låta en veterinär hälsoundersöka katten, för att se om allt står rätt till.

Hälsningar
Susanne Hellman Holmström
Royal Canin

2 kommentarer

  • berith gustafsson on 23 november, 2013 at 09:59

  Hej, Jag har en kastrerad hankatt, Han har inte varit särskilt stor, smal och smärt, både ute och inne katt. Nu har han gått ner i vikt och jag kan hitta spår av urin och avföring i min lägenhet. Först var det löst men nu har det blivit fastare. Äter bra och har aptit dricker också bra med vatten.
  tacksam för svar.
  Berith

  1. Hej Berit!
   Det är svårt att avgöra om det är något fel eller om din katt väger för lite enbart på beskrivning. Man måste göra en bedömning av både hull och muskelmassa genom att känna igenom katten och sätta i relation till ålder. Enbart vikt säger inte så mycket eftersom den varierar med hur mycket katten ätit och druckit, kissat och bajsat. Jag rekommenderar en kontroll hos veterinär för komplett bedömning och utvärdering. Ta gärna med avföringsprov samlat från några avföringstillfällen (går bra att spara i samma burk i tät påse i kylen) ifall parasiter misstänks. Kanske behöver blodprov tas för att kontrollera organens funktion.
   Lycka till!
   Eva Molin
   Guldveterinären

Kommentarer ej tillåtna.