Tillräckligt med näring?

Fråga:

Kattens ras: Russian Blue
Kattens ålder: 1 år
Kattens vikt: ca 2 kg
Antal katter i familjen: 2
Äter följande mat idag: Royal canin kitten torrfoder + kokt torsk

Hej Susanne! Jag har en liten rysshona på ett år som är väldigt kräsen med maten.Det har hon varit sedan jag fick henne då hon matvägrade helt i nästan en vecka. Hon ville inte äta burkmat eller torrfodret hon fick hos uppfödaren(hill`s). Det enda hon åt var kokt torsk och rå nötfärs, men det kunde hon ju inte fortsätta att äta.Dels blir det dyrt och så är det väl inte tillräckligt med näring.

Jag provade alla sorter som fanns och till slut så började hon äta R.C kitten. Nu får hon lite torsk på morgonen och kvällen, sedan får hon äta av torrfodret som står framme. Hur mycket torrfoder ska hon äta för att få i sig all näring hon behöver? Jag är rädd för att hon äter alldeles för lite torrfoder. Det är svårt att avgöra hur mycket hon äter för jag har en katt till som är väldigt glupsk och äter vad som helst. Har försökt att sluta ge henne kokt torsk men då surar hon vill inte heller äta något torrfoder om hon inte får torsk! Ja, jag vet att jag har skämt bort henne. Min nästa fråga är när ska hon börja att äta vuxenfoder och vilken sort? Vad gör jag om hon inte gillar den nya sorten?

Hälsningar Sylvia

Svar:

Hej Sylvia !

Det är bra om din katt äter lite av ett bra torrfoder får du kan du känna dig lugn att hon får alla vitaminer och mineraler i sig. En katt behöver ca 40 olika näringsämnen per dag via sin kost och ger man ex. bara kokt torsk varje dag så kan det bli brister i näringsintaget.

Om din katt inte är tjock tycker jag att hon kan få äta så mycket torrfoder hon vill , katter är duktiga på att äta tills de blir mätta. När katten är 1 år räknas den som vuxen, mitt förslag är att byta till Royal Canin Sensible 33 till dina katter. Eftersom det är samma råvaror i som Kitten 34 tror jag inte att hon kommer att matstrejka det som hon kan reagera emot är att hon inte känner igen bitarna, blanda Kitten 34 i början med Sensible 33 så blir det inga problem. foder rekommendationer till din katt är ca 1 dl per dag av Sensible 33, beroende på vad du ger vid sidan om eller hur pass aktiv hon är.

Lycka Till !

Med Vänlig Hälsning
Susanne Hellman
Royal Canin