Om burkmat och mjölk

Fråga:

Bondkatt
Kattens ålder: 7
Kattens vikt: 3
Antal katter i familjen: 1
Äter följande mat idag: Potatis och nåt kött som vi mossar i hop, mjölk.

Hej!!!

Jag undra lite om mat, det är så här vi ger aldrig vår katt Burkmat tycker du att man ska ge dom burkmat? Sessan som katten heter dricker mjölk jag har hört att det är dåligt för katten om det är så, så undra jag varför?

Tack på förhand /Maja

Svar:

Hej !

Du frågar om man måste ge sin katt burkmat, och mitt svar blir då Nej, det behöver du inte om du ger din katt en bra kost i form utav torrfoder.

En katt behöver 40 olika näringsämnen per dag via sin kost för att må bra, och det kan då vara väldigt svårt att uppnå detta när man ger sin katt ex. hemkokt mat. Det finns vissa näringsämnen som är oerhört viktiga att tänka på att katten får i sig, brister kan göra katten blind, få hjärtproblem etc.

I industri-tillverkad kattmat (torrfoder och burkmat) kan man vara säker på att katten får alla de näringsämnen den behöver varje dag.

Visst kan man ge katten lite mjölk att dricka, en del katter tål det andra inte. Detta beror på att flertalet katter inte kan bryta ner laktosen som finns i mjölk och då får katten problem med diarré´. Viktigt att tänka på är att vara lite försiktig med att ge mjölk till en katt som har/haft problem med urinsten då mjölken höjer kattens Ph-värde på urinen, och risken ökar då för nya urinstenar (struvitstenar)

Med Vänlig Hälsning
Susanne Hellman
Royal Canin