Om att banta katt & att förhindra kräkning

Fråga:

Bondkatter
Kattens ålder: 13 och 9
Kattens vikt: 1 överviktig hane, 1 normalviktig hona
Antal katter i familjen: 2
Äter följande mat idag: Iams kyckling

Min 13-åriga kastrerade hankatt är överviktig medan den 9-åriga, tillika kastrerade, honkatten är helt normalviktig. Hanen tar det väldigt lugnt, sover mycket, dock inte mer än tidigare, enda skillnaden är att pälsen börjar bli lite tufsigare än förut. Honkatten är mycket pigg och social, som jag förstår det är det hon som är överst i rang av de två.

Försöker sedan några månader att inte ge dom för mycket mat, har tittat på foderpåsen och ger dem vad tillverkaren rekommenderar till deras vikt (de faller faktiskt båda inom samma viktintervall). Ibland får de lite extra godis i form av gräddfil (uppskattas mycket speciellt av hanen) eller lite nyckelhålsmärkt leverpastej när matte äter det också. Tycker mig dock inte se så stor skillnad på hankattens kroppshydda. Honkatten är också ganska glupsk och äter fort och mycket och kräks ibland upp maten igen ganska omgående, man ser fortfarande alla osmälta foderbitarna! Det är alltså frågan om minuter efter att hon ätit.

Mina frågor är: hur får jag ner hanen i vikt och vad kan jag göra för att honan inte ska kräkas upp maten?

Tack på förhand
Eva

Svar:

Hej !

Ibland kan det bli svårt när man har en ”för stor” katt och en som är normalviktig, att försöka banta en av dem. Din äldre katt tar det förmodligen väldigt lugnt i sin tillvaro, och detta gör att han har det lättare att lägga på hullet, än din yngre katt. Det är inte bra när katter är för överviktiga men vi måste också veta om att just äldre katter kan snabbt tappa i vikt när de inre organen blir ”slitna och gamla”. Så här på höstkanten är det många katter som ”sätter på sig ytterrocken” för att kunna klara av kylen för att sedan ”ta av” den i april/maj , detta hänger med sedan kattens ursprung.

Min rekommendation till dig är att ge dina katter en kost som är avsedd för äldre katter (ett Seniorfoder) , stirra dig inte blind på mängdangivelserna, de är bara rekommendationer och det kan skilja från katt till katt vilken mängd de behöver per dag. När katter börjar slänga i sig mat och sedan kräks upp det brukar det betyda att katten äter för fort, kanske beroende på att den får för lite mat.

Med Vänlig Hälsning
Susanne Hellman
Royal Canin