Olika råd vid dålig mage

Fråga:

Kattens ras: Russian Blue
Kattens ålder: 16 veckor
Kattens vikt: ca 1-1,5 kg
Antal katter i familjen: 1
Äter följande mat idag: Whiskas kattungeblötfoder, Royal Canin 34

Hej
För ett tag sedan var Salome lite dålig i magen, då fick jag ett råd i en annan spalt att enbart ge henne kokt torsk och ris i några dagar och hon blev snabbt bra. Tidigare hade hon fri tillgång till Royal Canin 34, detta blev jag rådd att sluta med och gjorde det. Jag blev lite konfunderad av andra råd jag fick, jag blev rådd att ge henne antingen 60 till 80 gram Royal Canin eller 1/2 till 3/4 portionspåse Whiskas kattunge som innehåller 100 gram. Jag ger ju omväxlande både blöt och torrfoder och exempelvis bara en halv 100 gramspåse Whiskas per dag låter väldigt lite, tycker jag. Hon får mat 4 ggr per dag. Nu ger jag ca 100 gram Whiskas och 30 gram Royal Canin om dagen. Ibland byter jag ut lite Whiskas mot Sheba eller mot kokt torsk, men detta är den totala mängden hon får och alltså mer än jag tidigare blivit rådd. Tycker du att det är för mycket? Vid vilken ålder ska jag ytterligare öka på mängden, tycker du?

Tack för hjälpen,

Mvh Carin

Svar:

Hej !

Ja, ibland är det inte lätt med ”goda råd ”, man brukar oftast få olika svar på en och samma fråga. Frågan är varför Salome blev lös i magen? Eftersom hon verkade bli bra på kosten kokt torsk med ris, kan det vara att hon ätit något tidigare som hon inte kunde bryta ner.

En liten kattunge behöver ha många små mål mat per dygn, helst fri tillgång för då kan hon välja själv. Men en del kattungar har svårt att dosera upp sina måltider utan kan vräka i sig mycket mat på en gång, och då är risken stor att det slutar med diarré. EN liten kattunge har svårt att bryta ner stora mängder kolhydrater, som finns i billigare kattmat eller mat för vuxna katter, då kan det också bli så att kattunge får diarré. Vi rekommenderar att om du bara ger RC Kitten 34 så bör hon ha ca 50- 60 gram per dygn, men observera att det kan variera med 20 % mer eller mindre. Du ser på hullet på din kattunge och framför allt hur avföringen ser ut. Tycker du att hon är smal bör hon få mer mat, eller tycker du att hon är lite lös i magen kan man minska mängden mat under en vecka.

När man ger olika sorters mat, både bland torrfoder och olika sorters blötmat, kan en liten kattunges mage reagera negativt. Kanske du bara ska ge Kitten 34 under en period, och se vad som händer. Du får helt enkelt prova dig fram, så att din kattunges mage blir bra igen.

Lycka till !

Hälsningar
Susanne Hellman Holmström
Royal Canin