Olika fetthalt i maten & fettdepån runt magen

Fråga:

Kattens ras: Norsk skogskatt
Kattens ålder: 7 mån
Kattens vikt: 4.3 kg
Antal katter i familjen: 3
Äter följande mat idag: Science hill kitten

Hej.

Jag undrar varför R.C fit32 ”bara” innehåller 13% fett när Iams och Science hills mat för vuxna innehåller ca 22%.

Min katt har en påse, med vad jag tror är fett, hängande mellan benen. Men han fick eksem när han åt R.C sensible sist så att byta till R.C fit32 går kanske inte.Är innehållet på dem lika? Han skulle verkligen behöva mindre fett i maten.

Svar:

Hej !

Tack för din fråga.

Din katt behöver en kattungemat tills den har blivit 1 år, därefter räknas den som vuxen och bör därefter äta en vuxenmat. Det stora flertalet katter i Sverige är kastrerade katter som inte behöver någon hög fetthalt via sin kost och därför är Fit 32 en mat att rekommendera med sin fetthalt på 13 %. Vi har en stor andel överviktiga katter i vårt land som äter en mat med för hög fetthalt och skulle må bra av att gå ner lite i vikt. Om man har en katt med problem att lägga på hullet, förbättra pälskvaliteten osv. då behövs det en mat med en högre andel bra fett.

”Påsen mellan benen” på din katt är en fettdepå som lätt kan omvandlas till vatten om det blir bistra ökentider, detta här hänger med sedan den tid då katten var ett ökendjur. Du få nog räkna med att katten kommer att ha denna ”vattentank” för resten av livet, som ett minne från sitt ursprung.

Med Vänlig Hälsning
Susanne Hellman
Royal Canin