När och vad ska kattungarna börja äta?

Fråga:

Bondkatt
Kattens ålder: 1 månad
Kattens vikt: Vet ej
Antal katter i familjen: 6 (normalt 2)
Äter följande mat idag: Ungarna diar

Vi nedkom med 4 söta ungar från vår förmodade hankatt (vilket det inte var!) för en månad sedan. De diar ännu, men jag undrar när de ska börja äta annan mat, och vad de då ska äta för något?

Sen undrar jag om man ska ge mamman något extra tillskott. Hon äter mest burkmat (alla möjliga sorter) och Whiskas torrfoder.

Svar:

Snart är det dags för era kattungar att börja äta, börja försiktigt med att ge dem en speciell mat som är avsedd för kattungar. Inhandla ett bra torrfoder, en s.k. Kitten-mat och ha en skål med torrt och en skål med uppblött torrfoder så kan de själva välja vad de vill ha. Kattmamman bör också äta denna Kitten-maten då den är fetare och mer proteinrik än ex. en vanlig vuxenmat. Det tar hårt på en kattmamma att ge sina kattungar di, och då är det väldigt viktigt att hon får rätt sorts mat. Ett tips är att titta bakpå förpackningen att det är mycket fett i (ca 20%).

Ha alltid en skål med friskt vatten framme, gärna  en glas eller rostfri, de dricker väldigt mycket när man ger torrfoder till sina katter.

Glöm nu inte att sätta ut små pottor med kattsand i, i närheten där kattungarna vistas. De börjar oftast gå på toan när man startar med att ge dem mat.

Lycka till!

Med Vänlig Hälsning
Susanne Hellman Holmström
Royal Canin