Mycket tjock katt

Fråga:

Kattras: Manx
Kattens ålder: 10 år
Kattens vikt: 9,5 kg
Antal katter i familjen: 2
Äter följande mat idag: Hills, Lightfoder 1-1,5 dl+ pussibullar i 1/2 burk

Min Manx-katt har alltid varit lite mullig och ätit mycket, men efter en depression för 2 år sen när hans kompis försvann så tröståt han kopiöst och gick upp 2 kg. Trots ny kompis och mindre mat så krymper han inte. Han är väldigt matfixerad och kan psyka en i timmar/dagar/veckor om han inte får ovan nämnd mängd, eller helst mer, jag blir nervvrak om han inte får det han kräver. Finns det något foder som är ännu mer light? Han är så tjock att han har svårt att tvätta rumpan, Han når inte fram riktigt. Hans kompis har egen matplats dit Tjockis inte kan hoppa, annars skulle det aldrig bli något kvar till honom. Något måste göras, snälla ge mig ett tips!
Mvh
Helén

Svar:

Tack för ditt brev.

Det är inte lätt att banta överviktiga katter det måste ske under en mycket lång period. Du skriver att du ger lightmat idag, hur mycket fett och hur mycket fiber är där i?

En bra light mat har ett snålt fettinnehåll (ca 8-10% fett) och en hög fiberhalt (ca 10 % och däröver), fibret gör att katten får högre mättnadskänsla, påverkar tarmmotoriken och understödjer grovtarmens funktion. Det finns en medicinsk kattmat, används vid behandling av överviktiga katter,  med en fetthalt på 9 % och en fiberhalt på 20%, den heter Felistar S9 och säljs enbart via veterinär.

Din katt tillhör säkert dem som har mycket lätt för att gå upp i vikt, och då gäller det att ge rätt sorts mat och motionera mycket.
Tycker han om att leka ?
Försök få honom att springa efter saker, eller dra ett snöre framför honom. Vissa katter tycker det är rent trams att leka, speciellt när man nåt en beaktningsvärd ålder av 10 år. Men allt det här vet du säkert innan, det är svårt att ge goda råd när du verkar ha provat det mesta.

Kolla det här med maten först, återkom gärna om det är något du undrar över.

Med Vänlig Hälsning
Susanne Hellman Holmström
Royal Canin