Kräks direkt efter maten

Fråga:

Huskatt, mamma Sigrid
Kattens ålder: 3 år
Kattens vikt: c:a 3 kg
Antal katter i familjen: + Sigrids son 5 mån, ibland + 2 söner (5 mån)
Äter följande mat idag: Hills Feline Growth (för sonens skull)

Tog Sigrid från katthem i somras, 6 år, steriliserad, mycket blyg och försiktig”. Hade suttit i bur i 2 mån! Efter 5 dgr födde hon 3 pojkar! Hon har varit med om mycket, är försiktig men go på sina villkor. 1 kattunge är kvar, 2 finns hos min dotter, vi träffas alltså då och då. Sigrid kräks, direkt efter att hon ätit eller efter en kort stund, ”frisk” mat, osmält. Rekommenderad kattmalt av veterinär, vilket förbättrat till viss del. I övrigt inga sjukdomssymptom.

Hälsningar Inger

Svar:

Hej !

Ibland kan det vara så att vissa katter ”slänger” i sig maten alldeles för fort och då kan det bli så att katten kräks upp maten igen ganska så snabbt efter en måltid. Hur ger du kattmaten, fri tillgång eller uppdelade måltider ?

En del katter har ett känsligt matsmältningssystem och behöver så en speciell kost som är snäll mot magen. Prova Royal Canin Sensible 33 den är speciellt framtagen för känsliga katter, den innehåller bl.a ett ämnen som heter FOS, (Fruktos-oligo-sackarider). FOS hjälper mage och tarm att hålla en god balans. Att rekommendera till en känslig katt är många små måltider per dygn eller fri tillgång på en bra kattmat.

Lycka till !

Med Vänlig Hälsning
Susanne Hellman Holmström
Royal Canin