Halvår gamla kattungar med dåliga magar

Fråga:

Stallkatt
Kattens ålder: ca 6 månader
Kattens vikt: 1,5 – 2 kg
Antal katter i familjen: 2
Äter följande mat idag: Royal Canin Kitten 34 + kokt fisk och ris

Hej
Jag har två 6 månaders gamla kattungar. Den ena är mycket mindre än den andra. Båda har varit dåliga i magen, den ena med diarré och den andra med både diarré och kräkningar. För 2 dagar sedan började jag ge dem ris och kokt fisk. Sedan dess har det varit lite svårt för dem att bajsa. Den lilla katten stressäter fisken och kräks iallafall. Hur ska jag få den lilla katten att inte stressäta? Hur länge ska jag vänta med veterinärbesök om detta inte går över? Om de inte får igång magen igen och går på lådan, vad ska jag göra då och när?? Den lilla katten har kräkts i fem dagar och minst en gång varje dag. Kan det bero på fodret? Snälla, hjälp!

Hälsningar matte med Skorpan och Simba

Svar:

Hej !

Har du avmaskat dem ? Det är inte så bra att så unga katter har diarré, utan jag tycker nog att du ska uppsöka veterinär. Visst kan man laborera själv, men svarar inte katterna på huskursbehandlingen så bör man söka veterinär.

Att ge katterna fisk och ris, kan få magen att lugna ner sig, gör den det är det bra. Ge dem då kokt fisk och ris under en vecka eller två för att få balans i magen, sedan smyger du in en kost avsedd för växande katter, t.ex. en kattungemat av bra kvalité. Ge bara några bitar åt gången, och öka på mängden för varje dag.

Lycka till !

Hälsningar
Susanne Hellman Holmström
Royal Canin