Från kattunge- till vuxenfoder

Fråga:

Brittisk korthårskatt, hane
Kattens ålder: 5 mån
Kattens vikt: 3.2 kg
Antal katter i familjen: 1
Äter följande mat idag: Hills torrfoder för kattungar

Hej!

Min kattunge mår bra och växer ordentligt! Min fråga är när jag ska gå över till foder för vuxna katter.

Han får torrfoder (ung. 70 gr/dag) som huvudfoder, men får dessutom små smakbitar av pastej, skinka, fisk, ost och nykokt pasta som är en riktig favorit! Han får lite andra smakbitar bara för att det inte ska bli för trist med fodret och för att jag inbillar mig att risken för dålig mage blir mindre om kosten inte är för ensidig.

Jag undrar också om hans vikt är normal, jag vet att det är en stor ras och han verkar absolut inte tjock. Är han stor för sin ålder och kan jag räkna med att det blir en stor katt? Hoppas att du kan svara på mina frågor.

M.V.H Britt-Inger W-Hultgren

P.S. Vill bara tillägga att han dricker väldigt mycket, 2-2 1/2 dl vatten per dag, är det normalt eller beror det på torrfodret?

Svar:

Hej!

Tack för din fråga. Man räknar med att en katt är vuxen vid 12 månaders ålder och tills dess bör katten äta en speciell kattungemat. Den Brittiska Korthårskatten är en stor katt och räknas inte som färdigväxt förrän den är ca 3 år, hanarna blir större än honorna och hanens slutvikt kan ligga på mellan 6-10 kg. Din katt verkar bli en stor kille om han redan nu väger 3,2 kg!

Om du ger din katt små smakbitar av annan mat än sitt torrfoder påverkar det inte näringsbalansen nämnvärt.

Det är bra att han dricker ordentligt med vatten, katter dricker mer vatten när de äter torrfoder än när de äter burkmat, detta beror på att vätskeinnehållet i maten skiljer sig markant. I burkmat är vätskeinnehållet 79-85 % vatten och i torr kattmat, 8-10 % vatten.

Lycka till med din brittkille !

Med Vänlig Hälsning
Susanne Hellman Holmström
Royal Canin