Fodret är för gott

Fråga:

Bondkatt
Kattens ålder: drygt 4 månader
Kattens vikt: –
Antal katter i familjen: 1
Äter följande mat idag: Hills torrfoder för kattungar samt Kitekat-torrfod

Hej, efter att ha läst lite artiklar om kattfoder i Spinn så bestämde jag mig för att övergå till ett kvalitetsfoder. Problemet är att han tycker att det nya fodret är _så gott_. Enligt fodringsanvisningarna på den nya maten (Hills) står det att man ska låta katten ha tillgång till foder dygnet runt och att en kattunge på fyra månader ska ha omkring 50g per dag. Men detta slukar vår katt direkt han får det. Därför undrar jag hur jag ska kunna tillgodose den andra rekommendationen, att katten ska ha tillgång till foder dygnet runt. Om han får det så lär han ju snart bli jättetjock. Jag funderade på om jag kunde ha kvar mitt gamla torrfoder (Kitekat) i en skål så att han kunde knapra på det under dagen men då slipper jag ju inte undan den höga magnesiumhalten som jag ville slippa i och med foderbytet. Har du något tips på vad jag ska göra?

M v h Ulrika

Svar:

Tack för ditt brev.

Ja, ibland kan det vara svårt att få katten att äta många små måltider per dygn istället för att kasta i sig allt på en gång. Så här rekommenderar jag :

När man börjar ge sin katt ett nytt torrfoder är det bra att blanda upp det med den gamla maten. Ha en STOR skål mat framme som inte får ta slut.
Servera vattnet i en rostfri skål eller glasskål och se till att det är fräscht. I Början kommer din katt att äta mycket men efter ett par veckor trappar kattungen ner sitt foderintag till den mängd som den behöver äta per dygn. Alltså i början äter katten mer än den behöver för att det är gott. Tänk om man skulle börja jobba i godiskiosken själv?!

Men om man ser till att servera en bra kattmat där det finns alla de näringsämnen i som en katt behöver är det bra att köra samma mat hela tiden, för då slipper man en katt som överäter hela tiden.

Det är sällan en kattunge blir för tjock, deras mat ska räcka till att växa, orka leka och busa men det är sen när katten blir stor som man måste titta på vad katten äter och att det är rätt sorts mat till just DEN katten. Då är det viktigt att hålla koll på hur mycket fett där finns i maten bl.a.

Hoppas att det här kan hjälpa dig.

Med Vänlig Hälsning
Susanne Hellman
Royal Canin