En tjock och en smal katt i samma hushåll

Fråga:

Bondkatt
Kattens ålder: ½år + 1 år
Antal katter i familjen: 2
Äter följande mat idag: torrfoder alla sorter

Båda äter när de vill. Hannen (1år, kastrerad) som är en finsmakare är riktigt fet, men den lilla som vräker i sig mat är väldigt smal. De är avmaskade.

Hur får jag rätt fason på dem?

Svar:

Kastrerade katter går oftast upp i vikt efter en kastrering och har sedan väldigt lätt att lägga på hullet. I dag finns det specialkomponerade foder för just kastrerade katter som har bl.a en lägre fetthalt (runt 10%). Det verkar som din katt behöver gå på ett sådant foder.

Men sedan har du en ”tonåring” som växer och utvecklas och som definitivt inte ska gå på en s.k ”slim-mat”, den behöver en speciell kattungemat fortfarande tills den blir ca. 10-12 månader. En kattungemat är rik på både protein (ca 34%) och fett (20%) och är specialtillverkad för kattungar som växer.

Dina två katter behöver egentligen gå på två helt olika kattmatssorter, kan du ge dem mat separat några gånger om dagen? Många upplever det som ett problem när katterna inte kan äta samma mat men det är så viktigt att just den lilla katten får en mat som har ett högt näringsinnehåll, i alla fall under första levnadsåret.

Hoppas att detta svar kan hjälpa dig att få ordning på dem.

Lycka till !

Med Vänlig Hälsning
Susanne Hellman Holmström
Royal Canin