Blir han tjock av burkmat?

Fråga:

Kattens ras: Cornish Rex
Kattens ålder: 7 år
Kattens vikt: Lätt övervikt
Antal katter i familjen: 1
Äter följande mat idag:: Royal Canin Slim 37, blandad burkmat ibland

Hej!

Jag har nyss övertagit en kastrerad 7-årig hankatt med lätt övervikt. Han får nu RC Slim 37; knappt två deciliter per dag och ibland lite burkmat däremellan. Jag känner inte katten så väl ännu; men han verkar vilja ha mer mat än han får. Så fort man satt fram en portion torrmat äter han upp alltihop; och ”snäll” som jag är får han då lite blötmat senare för att inte vara för hungrig! Jag vet att detta är fel; men blir han så mycket tjockare av burkmat; den innehåller ju mest vatten, så det kanske inte skadar så mycket?

Jag har nyss börjat vänja katten vid att gå ut i sele, och försöker leka och busa mycket så att han ska röra mer på sig. Till saken hör ju att min katt är ganska gammal (7 år), och därför sover och vilar mycket. När är det dags att börja ge katten seniormat, och kan man verkligen kräva av en äldre katt att han ska vara lika smal och spänstig som en ung katt?

Min katt har i nuläget tendens till övervikt, men är inte tjock. Jag vill att han ska må bra och leva flera år till, men inte vara hungrig jämt!

Mvh Cecilia

Svar:

Hej !

Tack för din fråga.
Din katt verkar vara en matglad katt, att du ger lite burkmat spelar ingen roll. Det är bra att du ser till att din katt får motion, det är det många katter som behöver. Man räknar med att en katt blir ”senior” ungefär vid 10 års ålder. När katten blir äldre brukar de bli lite överviktiga men det beror många gånger på att de rör sig mindre.

Lycka Till !

Hälsningar
Susanne Hellman Holmström
Royal Canin