Behöver min kattunge mjölk?

Fråga:

Kattens ålder: 3 mån
Antal katter i familjen: 2
Äter följande mat idag: whiskas och pussy burkmat, Friskies torrfoder

Behöver min kattunge mjölk? Alla har goda råd om laktosfria mjölkalternativ, om grädde blandat med vatten mm. Min äldre katt tål inte mjölk så jag kan inte ha mjölk framme åt ungen. Behöver han mjölk för benstommen när han växer eller är det bara ”godis”? Jag vill inte lära honom dricka dyr laktosfri mjölk som han inte behöver.

Vad annat bör jag tänka på? Han är innekatt men ska börja vara ute lite om några månader när vi flyttar. Han gillar mest Whiskas och vill inte ha ”billigare” kattmat, vad ska jag göra? Vill gärna vänja honom vid all mat, även husmanskost, men mitt hjärta klarar inte av att se honom gnälla.

Svar:

En katt har inget behov för att dricka mjölk förutom små kattungar som behöver Sin mammas mjölk. En del katter tål inte mjölk – de har svårt att bryta ner laktosen i mjölken och får då oftast diarré. Om man har en kastrerad hane som har problem med urinsten, struvitsten, ska man se upp med mjölk.

Mjölk höjer kattens pH-värde på urinen så att den inte är sur längre och då är risken stor att struvitstenar kan börja bildas.

Man har ju alltid hört att kattens naturliga kost är fisk och mjölk, men det är helt fel, inte har vi sett en katt sitta och mjölka en ko eller försöka fånga fisk. (Förutom de katter som gillar att fiska i akvariet hemma.)

Hälsningar
Susanne Hellman Holmström
Royal Canin