Bantat fem veckor – inget resultat.

Fråga:

Bondkatt
Kattens ålder: 6 år
Kattens vikt: 9 kg.
Antal katter i familjen: 3 st.
Äter följande mat idag: Hills r/d från veterinären

Han är inne på andra påsen. Det är ca: 5 veckor sen han började med det. Men det händer inte något. Vågen står fortfarande på 9kg. Det är en stor katt så han skall väga 7kg, han äter 75gr./dag men problemet är att han nekar att äta det om jag inte blandar lite pussi burkmat med torrfodret. Knappt en tsk. smörjer jag ut i botten så att det blir lite lukt och smak . Det blir en tsk på morgonen och en på kvällen. Kan det lilla verkligen påverka viktminskningen? Eller har jag helt enkelt för bråttom? Det kanske skall ta lite tid. När jag försöker att ge honom torrt så visar han sitt missnöje med att ge sig på de andra kattorna, han biter dem så de skriker men blir lugn igen bara han får maten på sitt sätt. Tacksam för svar.

Eva
Ps han ser ut som en tacka som just skall lamma, allt sitter bara runt magen Ds

Svar:

Hej!

Du har för bråttom!

Att banta katt ska ske under en mycket lång period ca 6 månader.
Det är viktigt att inte ge upp utan att fortsätta att ge samma mat under hela perioden. Att göra som du gör, blanda i en liten klick burkmat är helt OK, det påverkar inte bantningen med så lite som du säger att du ger. Många katter tycker att bantningsmat inte är så god och då kan de mycket väl ge sig på sina kompisar för att visa sitt missnöje. Fortsätt du blanda i lite burkmat i bantningsmaten, och gör så att du väger din katt varje vecka för att se vad som händer med vikten.

Under denna delen av året har många katter ”satt på sig ytterrocken” om det skulle bli kallt ute, och därför är det också svårare att se någon snabb förändring, rocken brukar ”åka av” i april/maj.

Lycka Till!

Med Vänlig Hälsning
Susanne Hellman Holmström
Royal Canin