Att introducera torrfoder för kattungar

Fråga:

Kattens ras: Helig Birma
Kattens ålder: 10 veckor
Kattens vikt: vet ej
Antal katter i familjen: 2 st
Äter följande mat idag: se nedan

Hej

Tänkte fråga lite om kattmat. Om 2 veckor får jag 2 kattungar. Från uppfödaren är dom vana vid olika mat till exempel, rå nötfärs, rå lövbiff, rå strömming, samt div blötfoder och även Hills torrfoder (men torrfodret verkar inte uppskattas så mycket).

Jag har tänkt och tittat mycket på det här med kattmat och jag skulle gärna vilja vänja dom vid torrfoder och då gärna Royal Canins kattungefoder som verkar bra och prisvärt.Jag tycker det verkar så bra för katterna med torrfoder som basmat och godsaker som ovan vid enstaka tillfällen.

Hur introducerar jag första gången på bästa sätt detta för kattungarna så att det inte blir tvärstopp på en gång?

Tacksam för råd
Hälsningar Liselott

Svar:

Hej !

Kul att du har skaffat 2 st kattungar.

Det är helt rätt som du skriver att det är bra att ge ett bra torrfoder som bas och sedan att ge någon gång ibland någon godsak.

Gör så här när du introducerar torrfodret, ha en skål med torr mat (bara lite) och en skål med uppblött torrfoder, så kan de välja vad de vill ha. I början bör du ge den mat som uppfödaren har gett för att inte magarna ska komma i uppror, det är en stor omställning för en liten kattunge att komma till ett nytt hem. Smyg in den nya maten som du ska fortsätta med under uppväxten, gör detta under en 2 veckors period och sedan ska kattungarna gå på den nya maten.

Om kattungarna är vana vid en massa blötmat kan man blanda i lite torrfoder i maten så att de vänjer sig.

Lycka Till !

Med Vänlig Hälsning
Susanne Hellman Holmström
Royal Canin