Att få katten att känna mättnadskänslor

Fråga:

Kattens ras: blandning av Norsk skogskatt/bindkatt
Kattens ålder: 1,5 år
Kattens vikt: ca 7 kg
Antal katter i familjen: 1
Äter följande mat idag: Hills maintenance light

Vår katt är en stor kastrerad hankatt och skulle nog må bättre av att lätta på vikten. Han får mycket mindre mat än rekommenderat, men går ändå inte ner i vikt. Finns det något annat man kan ge katten för att få honom att känna mättnadskänsla? Frukt/Grönsaker älskar han. Är det bra och i så fall vad?

Svar:

Hej!

Det är inte det lättaste att banta en katt, det är mycket lättare att se till att de inte går upp i vikt. Men när det gäller din katt så är min fråga är han verkligen i behov att gå ner i vikt? Han kanske bara är stor med en grov benstomme?

Eftersom du redan ger ett lightfoder så får han minimalt med fett, och förmodligen mer mängd fiber som bör finnas i ett bra lightfoder. Väg din katt varje vecka under en 4 månader period, och skriv ner vikten i en tabell, då får du en klarare bild om han verkligen går ner i vikt. En katt bör bantas under en lång period ca 3-4 månader, en snabb bantning kan vara skadligt för en katt.

Hälsningar
Susanne Hellman Holmström
Royal Canin

2 kommentarer

  • Sofia Ohlsson on 3 januari, 2015 at 06:51

  Hejsan! Undrar om man kan ge en vuxen katt kattungefoder om man vill att den ska gå upp i vikt????

  1. Hej Sofia!
   Din fråga är lite svår att svara på eftersom en del bakgrundsinformation saknas. Om en vuxen eller äldre katt som tidigare varit normalviktig eller tjock går ner i vikt bör man först kontrollera att den inte lider av några organ- eller tumörsjukdomar innan foderbyte görs. Har man en naturligt smal vuxen katt ska man vara glad. Vissa kattraser (tex siames och balines mfl) är dessutom byggda slankare än andra kattraser och ska absolut inte vara kraftiga. Det är hälsosammare att vara smal katt än tjock katt då tjocka katter lättare utvecklar diabetes och leverskador, utöver den större ansträngningen som vikten ger på hjärta och leder. Har man däremot en konstaterat frisk katt som gör av med väldigt mycket energi är det inget problem att ge lite extra kattungefoder som stöd.
   Lycka till!
   /
   Eva Molin
   Guldveterinären

Kommentarer ej tillåtna.