Äter fort och kräker

Fråga:

Bondkatt/norsk skogskatt
Kattens ålder: 3 år
Kattens vikt: 1,5 – 2 kg

Antal katter i familjen: 2

Äter följande mat idag: pussi i gelé samt iams torrfoder

Har en mycket mager steriliserad hona, nästan anorektisk. Steriliserad för ca 6 v sedan. Beteendet är närmast bulimi. Något värre efter operationen

Hon vräker i sig mat och kräks snabbt upp det. Dricker mycket vatten. Vi har försökt göda henne, hon har ju aptit, men utan resultat. Mycket skygg bl.a rädd för utomstående, därav tar vi henne ogärna till veterinären. Snälla hjälp oss…

Svar:

Hej !

Det är svårt att svara på din fråga men jag ska försöka…….

Är katten avmaskad ? Tyckte veterinären att hon var smal ?

Det låter som din katt äter för fort, det måste du förhindra, då brukar det bli att katten kräks upp maten ganska omgående. Prova med att först ge henne en mat för känsliga katter (Royal Canin Sensible 33) och ge bara den och ingenting annat. Vatten förstås, vid sidan om.

Låt henne få många små portioner per dygn eller det allra bästa är fri tillgång på maten. Om hon hysteriskt slänger i sig all mat då är det bästa att portionera ut maten ca 10 gånger per dygn i början.

Ge henne inte massa olika saker att äta, det kan förvärra allt. Hon behöver ha samma mat hela tiden och gott om mat för då börjar hon säkert att äta lite lugnare.

De flesta katter brukar gå upp i vikt efter en kastrering, men det finns katter som har anlaget för att vara smala resten av sitt liv. En katt som är lite skygg stressar många gånger inombords och förbrukar då mer av sin energi än lugnare katter, dessa ”stressade” katter har mycket svårt att lägga på hullet. Men som sagt prova med Sensible 33 och jag håller tummarna för din katt.

Med Vänlig Hälsning
Susanne Hellman Holmström
Royal Canin