Vår katt gillar inte den nya kattungen

Fråga

Har en kastrerad hankatt på 4,5 år som heter Tasso. Nu har vi sedan fem dagar tillbaka fått en ny liten katt. En hona som är 8 veckor. Tasso fräser, morrar och har slutat att äta. Nu är jag orolig att han ska flytta ifrån oss. Han satt hela kvällen igår under byrån i hallen och morrade, vägrade gå ut i köket där den nya katten fanns och sedan gick han ut. Nu imorse kom han inte in. Snälla vad ska jag göra?

Tacksam för svar snarast möjligt.

MVH Mia

Svar

Mia!

Jag antar att Tasso har bott hos dig en längre tid, kanske rentav sedan han var unge. (Jag utgår från det i alla fall)

Han har vant sig vid er, nogsamt noterat alla era rutiner, tryggt noterat att allt fungerar på samma sätt varje dag. Katter älskar trygghet. Det är inte mycket som får förändras utan att de på något sätt markerar sitt missnöje med detta. Men är allt som vanligt, så känner sig Tasso väldigt tillfreds med sin tillvaro. Kanske ni har gjort nåt konstigt, udda nån gång? Då har ni säkert märkt lite reaktioner från katten. Men det har nog bara varit lite ’avvikelser’ från de annars så invanda rutinerna. Så en vacker dag, kommer det helt plötsligt indråsandes en ny katt!!! Hela världen, all trygghet, allt vad Tasso har byggt upp tillsammans med er, ramlar ihop i en liten hög. Han blir förbannad, osäker, han har tappat tråden helt och hållet. ’-Var tog min gamla, trygga värld vägen?’ undrar han säkert. Krigstillstånd.

Det går naturligtvis att introducera nya katter i hemmet, men det blir en synnerligen omtumlande upplevelse för ’urinvånaren /-na’. Jag skulle tro att det hela har gått för snabbt. ’Plofs’, sen var det bara en ny katt på plats. Som ville ha all kärlek och uppmärksamhet från matte & husse. ’Jag då?’, tänkte säkert Tasso, misstänksamt betraktandes det hela på avstånd, och drog sig tillbaka med all den svartsjuka en älskad och älskande katt kan uppbåda.

Försök att hålla katterna åtskilda, vänj dem gradvis vid varandra, låt dem bekanta sig med varandra på egen hand, helst inte i den miljö som Tasso normalt bor i, kanske gå på promenad med katterna i sele utomhus?

Det här kommer att gå alldeles utmärkt, men det kommer att ta lite tid. Hoppas att ni har tålamod.

Mvh Bosse