Tuggar frenetiskt på allt

Fråga: 

Jag har två stycken katter på 1 år och jag vet inte riktigt vem det är som gör det som jag tycker är störande eftersom de aldrig gör det när man ser på. Den kissar vid matplatsen, tuggar på toapapper, tidningar, aluminiumfolie, kartong, blommor, mattfransar, skumgummimadrass, knappnålar m.m. och sliter det till småbitar. Som tur är tuggar den inte på sladdar eller liknande men det bli väldigt skräpigt hemma och om något viktigt papper hamnar emellan blir det inte roligt. Den har även förstört en bibliotekstidning som vi som tur var inte behövde betala för. Och två av våra affischer som sitter på väggen har stora delar som fattas. Detta har blivit ett väldigt stort problem. Snälla hjälp mej och min man. Den danske katpsykologen på Katt.nu föreslog att vi skulle köpa köttben från affären och visste det fungerade ju, men köttben kan ju inte ligga framme hur länge som helst för då blir de ju dåliga. Vad föreslår du? Svara snarast. Stort tack på förhand.

Melonica

Svar: 

Hej Melonica!

Häromdagen när jag kom hem från jobbet, så låg det en före detta hushållspappersrulle fullständigt demolerad och söndertuggad på golvet. Konfetti, skulle man kunna kalla det. Dels prasslar det, dels är det nog kul för katten att se dessa ändlösa meter av papper sprida sig i köket. Min katt Silvris tuggar på allting. Mest orolig är jag ju för elkablar, men ännu har hon inte upptäckt dem. Jag tänker snarast hitta på ett sätt att gömma dessa. Blommor kan man nog glömma om man är kattägare. Vill man ändå ha dessa, så får man finna sig i att det rafsas en hel del i blomkrukorna, och en del grönt blir uppätet. Varning: Undvik giftiga växter! Och det där med knappnålar låter oroväckande. Min gamla kattkorg, gjord av rotting eller liknande, är nu helt oigenkännelig. Ett par påslakan har också blivit ’strimlade’, men de var så fula ändå, så det var nog lika bra.

Kan det möjligen vara så, att någon av era katter (eller båda?) har tandsten? Eller någon annan åkomma i munnen? Och att det därför kliar i tandköttet? Jag själv tycker att det är skönt att tugga på något om det ’kliar’ i tänderna. Jag tycker nog att ni skulle ta med era katter till Djursjukhuset, och låta en veterinär få titta på dem. Men det kan ju också vara en helt vanlig ’tugg-glädje’, och i så fall bör ni ta bort alla känsliga saker från katterna.

Speciellt nålar och saker, där blev jag lite orolig. Allt annat löst och smått bör plockas bort. (Häromdagen hade Silvris puttat ned en låda med små skruvar, och hela härligheten låg på golvet. Hon hade jättekul med dem, men det blir inte så roligt om hon skulle svälja något.)

I stället för köttben, så finns det grejor avsedda för hundar att knapra på, jag tänker på de så kallade ’tuggbenen’, gjorda av hud, svål, eller vad det kan vara. Kan vara ett alternativ.

Får katterna torrfoder förutom burkmat? Bra i så fall. Torrfodret rensar tänderna på katterna, och tillfredsställer oftast deras största tuggbehov. Obs! Färskt & friskt vatten skall alltid finnas framme.

Det där med att katten kissar på matplatsen låter inte bra. Prova att hålla extremt rent och snyggt där, växla om i matvanorna, ena dagen kokt fisk med ris, nästa dag nån ny, spännande Whiskasburk, Pussi eller KiteKat. Gör inte som jag, låt inte gamla matrester ligga kvar på plastunderlägget vid matplatsen. Silvris har inte pinkat där än, men hon gör nog det om jag inte skärper mig och städar upp där.

Och framför allt, lek med katterna. Snören är sk-tkul. Trötta ut dem på kvällen, så får du sova ända till sex på morgonen. Och ha inga skor på inomhus! Naturligtvis är rökning inomhus förbjuden.

Hoppas att allt går väl.

Mvh Bosse Werner