Tre månaders kattunge som kissar i sängen

Fråga: 

Ålder: 3 månader Varför har vår kattunge plötsligt börjat kissa i sängen? Han har ändå sen början varit rumsren, men nu har han som sagt plötsligt börjat kissa i sängen. Vad beror detta på? Buster

Svar: 

Hej ’Buster’. Begreppet ’Ända sedan början’ låter som en väldigt lång tid. Tre månaders ålder på en kattunge är väldigt kort. Har katten sin mor i närheten? Om inte, så får du nog börja agera ’kattmamma’ nu. Normalt så talar morsan om för ungen att det är här du skall kissa och bajsa. Själv har jag ingen erfarenhet av kattungar, men jag har läst detta i alla fall. Om det är så att du har en ensam kattunge vid denna späda ålder, gör så här: ( Jag skulle i alla fall göra det i denna situation, ta inte detta tips som om det kom från en expert…)

  • Se till så att det finns åtminstone två kattlådor att välja på.
  • Se till så att de alltid är tömda, rena & fina. ( Har man katt, så kostar det på. )
  • Ta det här med kisseriet med en nypa salt, katter gör sånt här, dom är sådana.

Kanske du skulle placera den ena kattlådan invid sängen, det blir lite prassel, skrapande och bus på natten, men det är i alla fall nära till toa när behovet faller på. Tänker du tillrättavisa katten, så gör det med mild hand. En skvätt kiss på golvet är ingen katastrof. Bestraffa aldrig en kattunge. Den har nyss börjat sitt liv, söker efter lämpligaste sättet att leva. Och du befinner dig just nu i den unika situationen att du kan bli världens jättekompis med katten, du kan få en livskamrat som kommer att finnas tillsammans med dig upp till 15-20 år. Ge den en god uppfostran, och du kommer att finna att du har fått en vän för livet.

Krama kattungen från mig.

Mvh Bosse Werner