Ska jag skaffa ny kompis före eller efter den nuvarande kompisen gått bort?

Fråga: 

Hej!

Jag har två perserkatter, bröder, som är innekatter. Nu har jag fått det sorgliga beskedet att den ena förmodligen har cancer. Han är fortfarande pigg, men det är bara en tidsfråga. Eftersom den andra katten blir ensam kvar funderar jag på att skaffa en ny katt som sällskap till honom när den andra går bort.

Frågan är, vilket är bäst för dem alla?

1. Att jag skaffar den nya katten nu, när de båda bröderna fortfarande mår bra, så att den kvarvarande brodern redan vant sig vid den nya katten när hans bror försvinner?

Eller 2. Att jag skaffar en ny katt först efteråt? Jag vill bara lösa det så det blir så lite smärtsamt som möjligt. En stor förändring blir det ju för oss alla ändå.

Ledsna matten Susanne

Svar: 

Hej Susanne!

Jag har själv varit i samma situation, och att gå där med en klump i halsen, och ständigt ha nära till tårarna, är tyvärr en process som förhoppningsvis alla djurägare råkar ut för förr eller senare. Jag säger ’förhoppningsvis’, därför att om man inte känner något särskilt vid dessa tillfällen, så har man missat det här med kärlek till sina vänner. Om det nu skulle visa sig att din katt har denna sjukdom, så skulle jag i din situation göra så här: ( Observera att jag inte är någon expert eller sakkunnig på detta, jag bara talar om hur jag själv skulle bete mig )

Jag skulle definitivt inte tillföra någon ny katt i huset just nu. Vad din förmodat sjuka katt behöver mest just nu, är din uppmärksamhet, omtanke och allt ’tycka om’ som du någonsin kan föra över på honom. Så att han får ut så mycket som möjligt gott av resten av sitt liv. Han behöver ingen ny ’konkurrent’, en frisk katt klarar av nya katter utan vidare. Lite bråk blir det nog alltid vid sådana tillfällen. Din sjuka katt har nog fullt upp ändå med att sammanfatta sina intryck som han hittills har samlat ihop under hela sitt liv.

Susanne, detta är inte lätt. Observera katten noga, så fort du ser i hans ögon att han ont, att han inte vill vara med längre, så är det dags för dig att fatta ditt beslut. Man vill gärna dra ut så länge som möjligt på detta. Tro mig. Men låt inte en ny katt flytta in förrän allt är utrett och ev. klart. Detta skulle troligen orsaka en massa stress. Försök att vara extra tysta, skäm bort katten extra mycket, och framför allt, kolla honom noga. Och gosa med honom.

Det låter som om att du tror på veterinärens diagnos, ( Jag antar att du har varit där med din katt? ) Det är inte lätt att mista sina vänner. Men man mister dem inte egentligen, de finns fortfarande kvar, i hjärtat.

Väldigt mycket.

Mvh Bosse Werner