Protestkissar sedan taxen kom

Fråga: 

Jag måste ha hjälp snabbt!!! Vi har en liten bondkatt som bor inne i vår trea. hon har bott så i ca 1,5 år utan större problem (hon var utekatt innan när vi hade ett hus). Vi hade två katter men den andra var så gammal att vi måste avliva henne, det var i våras. Det har aldrig varit problem för henne med lådan, hon pinkade lite brevid just efter att den andra katten dog, men aldrig annars.

För ca 6 veckor sedan flyttade det in en till hund hemma, en tax 1,5 år. Vi har tidigare en golden som det fungerat bra med. Hon gillade inte taxen riktigt, men för övrigt inga problem med den. Det har inte varit några större förändringar hemma annars vad jag vet.

Nu till problemet: Hon har den senaste veckorna pinkat jätte mycket på fel ställen. En dag satte hon sig och pinkade på köksbordet (hon brukar aldrig vara på bordet överhuvudtaget normalt), och tre gånger i vår skinnsoffa och någon gång i en väska. Vad kan det vara som gör att hon pinkar på fel ställen, är det någon protest eller en sjukdom? Jag är så rädd att vi inte kan ha kvar henne. För mamma och pappa börjar bli arg. Vad ska jag göra?

Svar: 

Hej!

Alla mina katter har pinkat bredvid lådan när det har rört till sig i omgivningen. Jag tror att det är något slags självhävdande reaktion, ett säkerhetssystem. Definitivt ingen sjukdom.

Nu blir det gissningstävling här.

Kan det rent av vara så att katten börjar bli förbaskad på taxen? En tax är väl ungefär lika hög som en katt, och därmed en jämlike i dess ögon. Detta trodde väl katten innan hon insåg att taxen faktiskt var en hund, och hon tänkte väl så här: ’Denna varelse är definitivt ingen katt. Det luktar skumt om den också, och så låter det om tassarna när den går över golvet. Klapperi-klapperi-klapp.’ Det gör det inte när en katt skrider fram. Och så är varelsen klumpig. Den beter sig inte som en katt. Alltså en mycket suspekt och mystisk varelse. Måste berätta för husse och matte om denna upptäckt. Bäst att slå på stort larm.’

Och vilka medel har katten till sitt förfogande då? Hon kan ju inte skriva små lappar, prata eller gestikulera. Även om hon vill. Hon blir förbannad, på ren svenska. Hon slår helt enkelt näven i bordet, på sitt sätt. ( Det låter inte speciellt mycket när en katt dänger tassen i bordet, därför pinkar eller bajsar hon på ställen som garanterat påkallar er uppmärksamhet . ”-Va? Reagerade inte matte och husse när jag pinkade i soffan? Jag pinkar väl på köksbordet då! Nu gäller det tunga artilleriet!”) Och katten säger då åt er: ”-Nu jäklar i mig får ni förklara detta för mig! Vad är det för ett litet monster ni har släpat in??? Ska jag bo ihop med den där? Jag förväntar mig en mycket bra förklaring till detta, sedan skall jag eventuellt försöka överväga situationen. Men om ni lägger upp det på rätt sätt, så. vem vet? Vi kanske möjligen kan bli kompisar, den där., den där.hm. och jag. Men f-n tro’t.”

Så långt kattens tankar. Nu till er.

En stor hund som en Golden Retriever måste vara en fullständigt självklar auktoritet för en katt. Inget snack om saken här, hunden är jättestor och lurvig, och ganska snäll också. Bara att foga sig. Och den är skön att sova ihop med också, kanske. ”Positionerna klara, den är hund, jag är katt. Punkt slut. Kan faktiskt vara bra att ha en stor kompis. Men så kommer det där lilla jämrans åbäket till tax, jag får inget riktigt grepp om den. Jag protesterar, jag vill ha en förklaring!”

Och nu börjar ett arbete för er att vänja katten och taxen vid varandra. Räkna med någon repad och blodig nos, men om ni t.ex. börjar gå ut med katten och taxen i koppel tillsammans, så kan ni säkert vänja katten vid hunden. Låt dem få göra saker tillsammans, kasta små pinnar och låt dem jaga ikapp, ge katten räkor samtidigt som ni ger taxen . vad nu hundar tycker allra mest om, ’nöt ihop dem’, och ni kommer att finna att katten så småningom eventuellt ger sitt godkännande i form av ett helt godkänt toalettbesök. Och då har hon även köpt det här med taxens klapprande tassar. Men glöm för allt i världen inte bort er Golden, låt den vara med på ett hörn också. Men inte för mycket i början, kanske. Det här känns lite som Rabin och Arafat som måste samsas. Många parter som måste enas här. Dom där nere grejar nog också sin situation till slut, men jag tror att era djur har betydligt större förutsättningar att lyckas.

Mvh Bosse Werner