Min katt biter mig

Fråga: 

Hej!

Jag har en birmakatt som nu är 1 år och 7 månader. Jag älskar verkligen henne. Hon vi köpte den av sa att sådana katter behöver mycket kärlek.Jag kramar henne och kelar med henne osv.

Men ibland så när jag kelar med henne så biter hon mig! Jag låter då bli henne men det ser ut som om hon vill bita hårt och ordentligt i mig. Så hon hoppar ner på golvet för att nå bättre och då biter hon mig!  Vad ska jag göra?

Men om mina föräldrar börjar kela med henne direkt så biter hon inte dom! Varför inte? Dom kelar i och för sig inte lika mycket som jag gör men jag kan väl inte låta bli henne heller! Vad ska jag göra? Varför vill hon inte kela med mig? Varför har dom aldrig bitit mina föräldrar? När man leker med henne så biter hon mig men inte mina föräldrar även om vi gör samma sak! Vad gör jag för fel?

Snälla svara!

Svar:

När man kelar med en katt kan det ibland bli för skönt. Katten reagerar då med att bita. Det är svårt att svara uttömmande eftersom jag inte sett katten i aktion, men det skadar inte att markera kraftigt med rösten.

Om du har möjlighet så skaffa gärna en katt till. Det hjälper faktiskt ofta. Tyvärr kan jag inte ge ett mer uttömmande svar. Naturligtvis bör du kolla så att hon inte mår dåligt på något sätt. Kolla gärna med en veterinär.

Hälsningar
Agneta

3 kommentarer

  • Bengt on 7 augusti, 2014 at 06:09

  Hej
  Jag har fått många bitande katter att sluta bitas (hårt) genom att skrika AJ högt när de biter för hårt så att de förstår att det gör ont. Det är skillnad på ”leknafs” och att bitas för att skada och i början fattar inte en del katter detta.
  Mvh Bengt i Värmland

  • Ida on 30 oktober, 2014 at 09:30

  Hej!

  Har en sibirisk kattunge på 4 månader, som har börjat bli aggressiv vid kloklippning. För det mesta har jag gjort detta då hon sover, vilket gått bra. Men när jag och min sambo har försökt detta när hon är vaken, börjar det med att hon gnyr och viftar elakt på svansen, sedan biter hon ifrån. En gång gjorde det riktigt ont. Detta fast vi är väldigt försiktiga och tar det lugnt. (kan tillägga att det gick relativt bra första gångerna).

  Hon är annars väldigt snäll, kelig och go, men vid kloklippning blir hon som en annan katt. Kan påpeka att vi har använt en vanlig nagelklippare, är väl medveten om att man ska ha en riktig klotång, vi har bara inte tagit oss för att köpa en ännu.

  Är bitandet vanligt beteende vid kloklippning, eller ska jag behöva bli noig? Detta är min första katt så jag har inte så mycket erfarenhet av detta.

  Mvh Ida

  1. Hej Ida!
   Det är viktigt att det är en skarp klotång, annars nyper det och spänner obehagligt i klon och klofalsen vilket kan vara varför hon reagerar. Försök med en avledande godis och försök göra det till en trevlig upplevelse. Ibland krävs istället lite uppfostring så som mamma katt skulle gjort när kattungen busar för mycket. Det vill säga ett bestämt men mjukt grepp i nackskinnet eller svep in henne i en handduk (som när moderskatten lägger sig försiktigt men bestämt över kattungen och stillar den) och ta en tass i taget. Det är viktigt att aldrig stressa eller bli arg/upprörd, hon kan inte hjälpa att hon tycker det är obehagligt.
   Lycka till!
   Eva Molin
   Guldveterinären

Kommentarer ej tillåtna.