Min exotic kissar på golvet

Fråga: 

3 årig exotic

Jag har en 3-årig kastrerad hankatt (Exotic) som den senaste tiden har börjat kissa på golvet. Jag har inte märkt någon annan skillnad på honom. Problemet växer, men jag vill ju inte ta bort honom p g a detta. Vad ska jag göra?

Mona Berggren

Svar: 

Hej Mona!

En av mina katter, Caesar, betedde sig så här, han var också kastrerad. Helt omotiverat kunde han sätta sig någonstans i huset och kissa. Det var inget roligt alls. Detta var under den tiden jag hade tre stycken katter samtidigt. De hade två lådor i badrummet att dela på, och trafiken av nödiga katter kunde vara ganska tät där. Det gällde alltså att tömma lådorna så fort jag kunde, vilket inte alltid var så lätt. Jag var ju på jobbet största delen av dagen, och katternas ’markservice’ fick därför vänta tills jag kom hem. Jag upptäckte då att det hade kissats på lite andra ställen än i lådorna. Något måste alltså göras.

Jag köpte en plastbalja, typ ’babybadkar’, skar ur en U-formad öppning så att han bekvämt skulle kunna kliva in i baljan. Kattlådan fylldes på med ca 5-6 cm tjockt lager sand av finkornig typ som klumpar sig ordentligt, och ställdes därefter vid ytterdörren, där de flesta ’olyckorna’ hade hänt. Och se, det fungerade. Efter detta inmutade han denna låda som sin egen, och de tre katterna hade nu fått varsin låda. Vilket betydde att det var betydligt lättare att städa i dem. Och det hände aldrig mer några missöden.

Vad jag vill försöka förklara är att det kan vara stimulerande och spännande för en katt att ha ännu en låda att gå på. Katter är visserligen misstänksamma mot förändringar, men här var det ju inte fråga om någon egentlig förändring, utan mera en slags ’utökning’ av verksamheten. Alltså: Skaffa ytterligare en låda åt din katt, ställ den där han har kissat mest.

Gör samtidigt grundligt ren den gamla kattlådan, i med ny sand, minst 5 cm, och låt den stå kvar på sin gamla plats. Ett par ord om kattsand också: Det finns en uppsjö av olika sorter, jag har provat de flesta. Sand som dammar och inte klumpar sig, är nästan omöjlig att hålla på med. Blir mycket dyrt också, eftersom man måste byta ut sanden väldigt ofta. Jag tror mig ha hittat den perfekta sanden, det är en mycket finkornig, grå sand, som klumpar ihop sig mycket bra. Den kostar visserligen ca 90 kronor ( 10 kg ), men å andra sidan så räcker den i en hel månad. Och lådan är fräsch efter att man har lyft ur klumparna. Ett tips till: Undvik spadar som har hål i sig, det har visst de flesta kattsand – spadar som man kan köpa. Gå i stället in i en leksaksaffär och köp en spade där, en sån där som ungarna har när de leker i sandlådan. Det skall vara en rak framkant på den, och efter ett tag så har kanten slipats ned och man får med sig allt från botten i kattlådan med ett svep. Fungerar jättebra. Sista tipset: Töm lådan ofta, helst bara några minuter efter att katten har varit där.

Att skälla på katten när den ’har gjort bredvid’ är inte att rekommendera. Det måste kännas mycket förvirrande för den att få bannor när den bara har gjort sina behov. I synnerhet om olycksplatsen upptäcks lång tid efter att det har skett. Då fattar katten ingenting, Möjligen kan du kosta på dig ett irriterat ’Hmpff’ eller nåt. Beröm den i stället direkt efter att den verkligen har varit i lådan, belöna den med t.ex. en liten klick Flora eller smör på fingret. (Alla mina katter har varit tokiga i detta )

Lycka till, Mona! Med lite tålamod så löser du det här.

Mvh Bosse Werner