Kissar i vår säng

Fråga: 

Jag har en kastrerad fem år gammal honkatt som till och från brukar kissa i badkaret. Den senaste veckan har hon kissat i sängen, tre-fyra gånger, något som gör mig förtvivlad och vansinnigt arg. Jag förstår inte varför!

Jag har haft en teori om att hon inte mått så bra på sistone eftersom hon haft en segdragen infektion i ögat som inte vill gå över trots medicin. Den har dock blivit bättre om inte helt bra.

En annan teori är att hon ”vet” att vi ska ha barn om tre månader och därmed måste markera sitt missnöje. (när barnvagnen anlände i hemmet fick den två pölar.)

Hennes brorsa bajsar utanför lådan ganska ofta också. Minst en gång per dag har något av detta skett.

På sistone har jag börjat tröttna på det och försökt hålla efter dem när de går in på toaletten.

En tredje teori är att det har stressat honkatten, att hon inte får vara ifred när hon ska kissa i badkaret.

Jag kan inte hitta några andra möjliga förklaringar, tycker snarare att katterna borde vara mer harmoniska nu eftersom jag bara jobbar halvtid nu och tillbringar mer tid hemma, de får oftare gå ut. Jämfört med förr när jag jobbade mer än heltid ibland.

Vad tror du? Jag blir så frustrerad över att inte förstå varför hon gör så!

/Anita

Svar: 

Ja, du Anita, det här med felaktiga kiss-och bajsställen är en vetenskap för sig. Jag kan ju börja med att berätta om min älskade Nisse som, varje dag i sitt tioåriga liv, kissade på mattorna. Enligt veterinären berodde det på att han var för manlig trots kastrering. Nu har du ju tydligen inte haft det här problemet från början, så det bör gå att lösa.

Det första du skall göra är att leka detektiv. Har något förändrats? Ni skall ha barn, skrev du. Hur mår du av det? Är du stressad, lättretlig eller ledsen? Sånt känner katten. Att barnvagnen fick två pölar tyder ju också på en form av protest. Kanske känner båda katterna att det är något på gång. Ögoninflammation är något av det värsta som kan drabba en katt, psykiskt sett. De blir desorienterade och helt desperata, men å andra sidan kissar/bajsar ju båda katterna fel.

Det kan väl inte vara så enkelt som att ni bytt till en kattsand som katterna inte gillar? När hon kissar i sängen, ligger ni då i den? Min yngsta katt gjorde så ett tag för att markera oss gentemot våra andra två.

Ja, det blir mycket teorier det här, men som sagt, felaktigt toabeteende är ett mysterium. Om jag över huvud taget skall ge några råd så skulle det vara följande:

  • Håll rent i toalådan
  • Ägna er mycket åt katterna, men häng inte efter dem
  • Ge honkatten godis i sängen (katter kissar sällan där de äter).

 

Hjälper inte detta så tala med veterinären om lösning.

Lycka till!

Hälsningar 

Agneta