Kan hon vara deprimerad?

Fråga: 

Raskatt/Huskatt: Vanlig bonnkatt, kan ha ras i sig. Vet inte vad pappan till henne är.
Ålder: Hon är 7 månader gammal och jag är 20!

Min lilla katt Pepsi är det något fel på tror jag. När hon går och bajsar så luktar hennes avföring väldigt starkt. Det har det iofs alltid gjort. Sen är hon lite lös i magen nu också. Kan iofs bero på kattfodret som hon äter.

Min katt är rätt tyst, brukar bara pipa om hon är hungrig eller om man ska tömma kattlådan. Men nu piper hon desto mer. Hon kan stå och kela med mig för att sen pipa till och sätta fart in i köket och gömma sig bakom köksbordet. Så brukar hon inte göra. Jag har precis flyttat ihop med en person och det kan vara att hon inte vant sig. Sen har vi haft målare och sånt där. Kan hon vara deprimerad? Hon är annars väldigt lugn. Vet inte vad det kan vara, men jag oroar mig för henne. Vore jättetacksam för svar!

Elenore

Svar: 

Hej Elenore!

Det har varit mycket nytt för Pepsi den senaste tiden. Först kom det en husse, och sen sprang det annat löst folk i kattens hem. Vad är det som händer…? Och när målaren jobbade, luktade det säkert rätt starkt. Hej och hå, inga fasta riktmärken att hålla sig till.

Skulle nog tro att katten känner sig lite osäker på tillvaron. Och man vet ju hur man själv reagerar i lägen då saker förändras och man inte riktigt förstår varför. Man blir orolig, känner sig hotad, och magen ger sig ofta tillkänna. Men du säger också att du misstänker maten du ger henne. Nu, när saker och ting förhoppningsvis börjar lugna ner sig, så borde du ta med katten till djursjukhuset för vaccination ( om du inte redan gjort det, förstås ) och samtidigt be att få råd om rätt kost för din katt. På de flesta djursjukhus säljer de anpassat foder för de flesta situationer. På så vis skulle Pepsi kunna ’komma igång’ med magen igen. Fast det är klart, bara att ta med katten till sjukhuset är ett äventyr för den, och den blir inte precis lugnare för det. Men det vore kanske värt det. Där får du också mycket sakkunniga råd om det mesta. De är experter på detta.

Så summan av det hela blir så här: Jag tror att Pepsi har blivit skrämd och förvirrad av alla nya människor, särskilt målaren som hon inte alls kände igen, och dessutom luktade han farligt. Nu när det är färdigmålat, blir hon säkert tryggare. Angående toalettbesöken, så kan jag meddela att min katt inte heller precis sprider parfymdoft kring sig vid dessa tillfällen, och om hon skulle vara tillfälligt dålig i magen så luktar det extra mycket. ( Märkligt förresten vad denna doft kan sprida sig snabbt. Några sekunder efter toalettbesöket är hela huset informerat om hur det står till i magen på katten! ) Men om det för det mesta luktar ovanligt starkt efter din katts toabesök, så kan nog just kostrådgivning av en veterinär vara lösningen. Hoppas att allt går bra.

Mvh Bosse Werner