Hur lär jag katten att åka bil?

Fråga: 

Kattens ålder: 15 veckor

Har du nåt tips om hur man lär min Cassi att åka bil? Hon vill inte sitta i buren (hon jamar på samma sätt som när hon inte blir insläppt i sovrummet om nätterna= Börjar ljust, mörkare, och avslutar med når guturalt ljud, och gräver på gallret.)

Vi har åkt bil en kort bit för att öva, men hon jamar både i övertäckt och inte övertäckt bur. Om hon är lös i bilen (sele) jamar hon, men inte lika mycket. Jag vill gärna ta med henne ut på landet ibland (15 min resa) och till Stockholm (5tim resa). Jag har hört om massor av katter som följt med på husvagnssemestrar och dylikt. En katt åkte runt 100 mil varje sommar, spydde den första milen, men mådde bra sen. Jättetacksam för svar.

Annelie

Svar: 

Hej Annelie!

Jag vet faktiskt inte hur man lär en katt åka med i bilen utan protester. Alla mina katter har visat samma beteende, det ljud du beskrev var mycket välbekant. Mina bilturer med katt har inskränkt sig till resor till veterinären, och då är det resor som ju bara måste göras. Då har det varit bur som gäller här. En del gånger har katten närapå brutit sig ut, och det blir ju lite nervöst om man kör på en motorväg. Min bur är dessutom ganska liten.

Jag skulle tro att om man verkligen vill få en katt att acceptera en bilresa, så måste nog katten ha vant sig vid detta vid mycket späd ålder. Din katt är ju bara 15-16 veckor, så det borde kunna gå att lära den. Men investera i en rejält stor bur i så fall.

Om jag av någon anledning skulle vilja ha med min katt till olika ställen, till exempel en sommarstuga, åka och hälsa på bekanta långt bort, etc, så skulle jag satsa på att göra samma som du har testat, dvs öva och träna. Först i början kanske jag skulle låta katten få gå in i bilen själv, (i koppel) låta den nosa på och utforska det farliga monstret. Efter en tid skulle man kunna starta motorn en kort stund, och på detta vis undan för undan övertyga katten om att detta inte är någon kattätande apparat.

Men jag tycker att det känns som en rejäl utmaning, det går nog åt mycket tålamod och tid för detta. Å andra sidan kan man ju se utställningskatter som känner sig helt trygga i sina burar, och utan vidare finner sig i att åka bil.

Kanske någon annan i detta forum kan ge lite vettigare tips om detta än mina?

Mvh Bosse Werner