Hon vill inte bajsa i sin låda

Fråga:

Raskatt/Huskatt: Halvbirma
Ålder: 6 mån

Vi har stora bekymmer med att katten inte förmås bajsa i sin låda. Det händer någon enstaka gång att hon går i lådan och bajsar, men för det mesta gör hon det i ett hörn precis var som helst i huset. Däremot kissar hon alltid i lådan.

Katten är f.ö. helt normal. Hon är mycket lugn och tillgiven. Hon ska t.o.m. vara med när jag hugger ved. Hon räds inte oväsendet från yxan och vedträna. Hon räds så gott som för ingenting mer än bilar och mopeder. Hon klöser aldrig på någonting inomhus. Hon ska alltid vara där man är.

Hon vill sällan eller aldrig vara ensam, men accepterar fullt ut att hon får tillbringa nätterna i pannrummet. Det går ju inte att ha henne i huset för då bajsar hon som sagt överallt. Hon har helt normal avföring. Lådan står långt ifrån mat och vatten.

Kan man lära henne att gå i lådan eller är man nödgad att avliva henne? Hon är ju så go på alla vis annars, men det går ju inte att ha en bajsande katt inomhus och låte henne bo helt och hållet i källaren är ju inte speciellt djurvänligt.

HJÄLP !

Svar: 

Hej!

Först några fakta och råd:

1/ Katter vill absolut inte vara instängda. I synnerhet inte i pannrum, som är ganska mörka och helt i avsaknad av människor.

2/ Kattbajs luktar mer än kattkiss. Kattens största ’säkerhets-sinne’ är luktsinnet. Blir den otrygg på något vis, så verkar det som att den vill ha någon egen doft att klamra sig fast vid, och då blir det ju naturligtvis att bajsa på mattan eller någon annanstans. Jämför med vad du själv skulle vilja ha om du blev utlyft från ditt eget hem, och tvingades tillbringa ett år eller två på en öde ö i Stilla Havet, t. ex. Skulle du inte då vilja ha ’Kalles Kaviar’, knäckebröd, sill och andra svenska saker med dig? Bara för att känna samhörigheten med Sverige? ( Dålig liknelse, kanske…)

Ett förslag: Låt katten få tillbringa natten i sovrummet, men innan dess, ställ dit en kattlåda, (i sovrummet, ja just det) ordentligt fylld med sand. Det finns grymma medel att tillgå, t.ex. strö lite kattmynta i lådan. Fult, men fullständigt tillåtet. Sen gör katten sina behov där, känner sig nöjd, upptäcker att det finns lite folk i rummet som ligger och sover, katten hoppar upp i sängen och parkerar sig där. För att förhoppningsvis få låta er sova ända till 5-6 på morgonen, då den vill ha mat. Och startar därefter dagens rivningsprojekt. Tapeter & grejor.

3/ En katt vill ha kärlek. Och ge. Och er katt har nog fått det till övermått. Men ni har kanske missat varandra, det är inte lätt att begripa sig på kattspråket. Och jag skulle tro att en katt tillbringar ca 90% av sin tid till att fundera på vad sjutton menade husse / matte med det där?

4/ Rök inte inomhus. Detta har både ni själva och katten stor nytta av. (Om ni nu röker…)

5/ Undvik höga ljud.

6/ Krama katten.

7/ Ha inte skor på inomhus.

8/ Fjäska för katten. Räkor är aldrig fel. Men det skall vara tyst när ni ger katten räkor, så att den kopplar ihop tystnad med gotti-gotti.

9/ Att avliva en katt pga avvikande toalettvanor tycker jag låter lite väl hårt. Att avliva en katt pga obotlig sjukdom är däremot mera humant. Men att pinka / bajsa bredvid, tycker jag inte låter som någon större sjukdom. Så därför råder jag er att lägga ner alla sådana funderingar.

10/ Vad heter eran katt?

Detta var väl ungefär det som jag kunde bistå med, framför allt gäller det att prata med katten, kolla upp vad den vill, var noga med att kolla signalerna.

Lycka till!

Mvh Bosse W