Har plötsligt börjat kissa inne, samt tuggar på stickat

Fråga: 

Ålder: 2 år

Hej Bosse!

Jag har en halvbirma (fader okänd) som helt plötsligt börjar kissa inne. Ett tag var han i vår säng och kissade mellan sängarna, på samma ställe varje gång. Jag tvättade frenetiskt och tillslut vände vi sängarna så att kissområdena kom på ”utsidan”. Sedan dess har det inte ”hänt” något där. En gång upptäckte vi att han hade kissat i en papperskorg! I går hade han kissat i en väska som stod öppen i hallen. Varför gör han så? Vi har en katt till som är hans halvsyster och hon gör inte så. De trivs jättebra ihop, sover tillsammans och tvättar varandra. Han går ute när han vill medans hon är innekatt.

Han har också en viss förkärlek till att tugga på vantar och mössor som ligger framme. En gång fick han tag på en tröja som jag hade stickat och höll på att sy ihop. Kan det bero på tandsten som jag såg att du hade svarat på en liknande fråga?

Susanne

Svar: 

Hej Susanne!

Jag håller med dig fullständigt om att det inte är speciellt roligt när katter kissar i sängen. Jag har råkat ut för det ett par gånger, och då är det stortvätt som gäller. Jag kom aldrig underfund med varför min katt gjorde det, men det är många år sedan.

I ditt fall skulle jag kunna tänka mig att det ligger till på följande vis: Eftersom det är en hankatt, så blir ju revirtänkande det första jag kommer att tänka på. Speciellt som han får springa ute som han vill. Kan det möjligen vara så att han nyligen mött en annan hankatt därute? Kvarterets buse och slagskämpe? Punk-katt med kängor? Kanske din katt förlorade kraftmätningen dem emellan, och nu känner han sig hotad. I de flesta krig måste förloraren avstå territorium, och din katt kanske nu har flyttat ’sin gräns’ betydligt närmare hemmet och tryggheten. Men, tänker katten, man vet aldrig. Kanske den där andre ligisten dyker upp här inne? Din katt känner möjligen sitt självklara trygga hem invasionshotat, och sätter därmed igång med att skydda det så gott han kan.

Att han pinkat i er säng måste betyda att han vill tala om för den andre busen att här skall minsann inte komma någon annan katt och sova. Jag skulle tro att katter oftast ser just sängen som ’hjärtat’ i huset, eftersom det är just där den sover tillsammans med husse och/eller matte, som katten naturligtvis avgudar. Halvsyrran tillhör ju familjen, så att säga, och utgör därför inget hot. Den där väskan kanske matte eller husse bär med sig alltsom oftast, och katten ser att den har något högst påtagligt med er att göra. Luktar er om den. Bäst att ’skydda’ den också. Papperskorgen kanske bara stod lämpligt till som ’gräns’.

Att jag kopplar ihop märkligt kissande med att tycka om någon, beror på följande: För ett par år sedan var det en katt som knallade runt i omgivningarna där jag bor, och till att börja med så var den extremt skygg och rädd för människor. (Det visade sig senare vara en katt som hade blivit utan hem något år tidigare när dåvarande husse och matte åkte till USA för en längre tid. Utslängd och övergiven, alltså.) Katten var luggsliten, hade hack i öronen, och såg ut som en riktig buse. Hade säkert varit med om en hel del slagsmål med andra katter. Till att börja med, så sprang han all världens väg när jag visade mig. Jag ställde ut mat åt honom, och maten var borta nästa morgon. Efter hand (detta tog flera månader, kommer att tänka på filmen ’Dansar med Vargar’) så kom han allt närmare, och när jag fick klappa honom för första gången kändes det som en stor seger. Vi hade funnit varandra. En varm sommardag när jag satt och solade hoppade han till och med upp i mitt knä och somnade där. När jag lite senare satt och rensade ogräs, eller vad jag nu gjorde, som katten fram till mig, snurrade runt mina ben och försvann bakom min rygg. Plötsligt kände jag något vått och varmt på ryggen, och när jag vände mig om såg jag katten där. Han hade ’inmutat’ mig som sin egendom genom att spraya på mig. Jag kände mig väldigt stolt då, trots att det inte är speciellt kul att bli pinkad på. Därefter var vi bästa vänner, han låg nästan varje dag på motorhuven på min bil och väntade på mig när jag kom hem från jobbet. Men jag vågade aldrig släppa in honom i huset, jag hade då fortfarande kvar Snuttan, min innekatt. ’Vildis’, som jag kallade den övergivna katten, bodde under trappan till mitt hus, och fick varm mat varje morgon och kväll. Nu finns han inte kvar längre, han bara försvann. Kanske blev han överkörd, kanske blev han sjuk. Men vi blev väldigt goda vänner, han och jag.

Så det verkar som att katter vill ’beskydda’ sina ägodelar. Ni kan alltid försöka att ställa fram flera kattlådor på olika ställen i huset eller lägenheten. Samt att hålla ögonen öppna efter ’den andra katten’ som jag fantiserade ihop här ovan. Ser ni den, så har ni nog en högst trolig förklaring. Och var dessutom malliga över att ni har en katt som är rädd om er.

Fråga 2: Katter tuggar på allt de kommer över har jag märkt. Javisst, det kan möjligen vara tandsten. Alltså schas iväg med er till veterinären och kolla upp detta.

Mvh Bosse Werner