Hankatter som kissar utanför lådan

Fråga: 

Mina katter är åtta månader, och det är två killar. Nu är det så att de gillar att kissa på rena kläder som de sliter ner från vårt torkställ.

Är det vanligt? Hur ska jag ta reda på vem som gjort det? Går det? Framförallt indrar jag hur jag ska ”bota” problemet.

Vi är ofta hemma, och kattlådan är nästan kliniskt ren, och de använder den när vi är hemma ock vakna. (De har kissat på natten när vi varit hemma.

Svar: 

Eftersom det handlar om två åtta månaders hankatter så blir min första fråga: Är de kastrerade? Det låter som ett markeringsbeteende. Känner du om urinen luktar starkt?

Mitt råd är att du börjar med att ta bort kläderna från torkstället. Om de då flyttar ”kisseriet” till ett annat ställe är det ett ganska säkert tecken på att de har behov av att markera revir. Kastrera dem i så fall, och det tycker jag att du skall göra i vilket fall som helst. Att ha okastrerade hankatter är onödigt, såvida man inte siktar på avel.

Om problemet ändå fortsätter får man söka andra orsaker. Kanske är det helt enkelt mysigt att kissa på de rena mjuka kläderna. Då får man bryta det mönstret genom att inte ha kläderna hängande framme.

Jag skall inte smyga med att detta kan vara ett problem. Vissa hankatter är så ”manliga” att de för evigt har kvar ett visst markeringsbehov.

Det vinns vissa medel att spruta i lägenheten och det finns också hormonbehandling som man kan försöka med, men sök de lätta lösningarna först. Rådgör gärna med veterinären vid nästa besök.

Att se vem av katterna som kissar går naturligtvis om man är ständigt uppmärksam, men det är nog slöseri med energi och löser knappast problemet.

Förtvivla inte!

Hälsningar
Agneta