Han jagar fötter och är hårdhänt

Fråga: 

Ålder: 3 månader

Hej!

Jag skulle vilja veta varför min katt har blivit knäpp, han gör kullebyttor och reser ragg eller IBLAND så jamar han när man snackar med honom. Och han jagar fötterna och är väldigt hårdhänt. Mina armar är sönder rivna sen han har fått sina utbrott och hängt kvar i armen.

För undefär 4 veckor sedan så ramlade han ner från trappen och slog i vårat databord innan han sedan ramlade ner i golvet. Sedan låg han bara stilla i ungefär 1 timme och sedan började han leka försiktigt men han blev bara mer hårdhänt med tiden. Kan det vara nåt allvarligt eller är det bara för han är kattunge han är som han är?

Tror du det hände nåt allvarligt med honom den där kvällen? Är jättetacksam för svar!!!!!!!!!

Alexandra

Svar: 

Hej Alexandra.

Det du berättade om katten, och vad som hände för en dryg månad sedan, gör mig lite orolig. Bara det faktum att han ramlade ner och slog i ett bord och därefter låg orörlig, skulle få mig att ringa 112 på direkten. Eller vad nu motsvarande djurakutnummer skulle vara. Jag skulle i alla fall inbilla mig att katten hade fått en kraftig hjärnskakning, och det du nu upplever skulle jag tro är möjliga sviter efter denna. Men jag vill inte uttala mig i medicinska frågor, det överlåter jag åt veterinärerna, som verkligen kan detta. Tag katten till veterinären så fort du kan för undersökning, dröj inte med detta. Det är inte särskilt dyrt heller. Om veterinären tycker att allting är ok med katten, så är det bara att konstatera att du har fått en knäpp katt på halsen.

Alla katter är knäppa på sitt vis, jag har upplevt alla möjliga konstiga sinnesyttringar hos dem. Du får väl efter godkänd veterinärbesiktning ta tag i situationen, och börja uppfostra katten. Mutor, lite Fy-spray på strumporna, samma spray på tröjärmarna, ( det luktar inte gott, det kan jag intyga, det är ingen parfym som man skall ha på sig när man skall gå ut ) och en sprayflaska med vatten till hands är bra att ha om allt går överstyr.

Men vattenflaskan måste ses som ett ’nödvapen’, den ökar inte precis kattens förtroende för dig. Men den kan vara bra att ha vid tillspetsade lägen. Jag har använt / använder denna metod på min katt Silvris, som nu har fått för sig att mitt akvarium är en perfekt plats att sova på. Varm lysrörsramp och allting. Våra åsikter delar sig lite där. Nu behöver jag bara visa sprayflaskan för henne, och så hoppar hon genast ner därifrån. Hon börjar långsamt fatta att husse inte vill ha henne just där. Hon är lite trög i denna fråga, måste jag säga. Men vi är väldigt sams emellanåt. För det mesta, faktiskt. Men jag ser att ’behandlingen’ ger effekt. Hon blir jättegrinig efter mina tillrättavisningar. Men hon lär sig väl hoppas jag.

Sedan blir det ett lirkande för att få tillbaka katten till föregående ’förtroende-nivå’, så använd vattnet endast i yttersta nödfall. Hörde just av någon att det är precis denna metod en kattmamma använder vid tillrättavisningar. ( Hon använder naturligtvis inte vattenflaska, hon ’spottar till’ på kattungen. Men endast när hon behöver.

Kattmorsor kan sånt här. Och kattungen fattar då på direkten vad det var som morsan inte tyckte om.) Men låt det inte gå alltför många sekunder mellan ofog och ’bestraffning’, då fattar kattungen ingenting, och den blir bara förvirrad. Tänk på att ha en stor spridning på strålen, en fin vattendimma räcker gott och väl för en liten kattunge. Men som sagt, var väldigt varsam med vattensprayen. En dusch för mycket, och du kan ha en helförvirrad katt. Sen är det bara att börja om på ruta ett igen. Och skäll inte på katten, var lågmäld och lugn, beröm den när den sköter sig. Trots allt är det ju en liten kattunge du skall försöka lära upp och forma till en stor, trygg katt som inget hellre vill än att tycka om dig. Bli en kattmamma. Bli en katt själv.

Mera standardtips: ( Nu börjar väl många tycka att jag är tjatig )
1/ Tillåt inte rökning inomhus.
2/ Håll en låg ljudnivå på allting, musik, TV, mm. Katten har otroligt känsliga öron.
3/ Ha aldrig skor på inomhus.
4/ Ha koll på alla el-sladdar, göm dem. De är livsfarliga för en gnag-sugen katt.

Hoppas att allt går väl för dig och din katt.

Mvh Bosse Werner