Han hoppar på oss samt bits

Fråga: 

Våran lilla katt heter Frasse (5 månader) och han har en fix ide att hoppa på en och bitas. Jag skulle vilja ha hjälp eller ett råd hur jag skall få Frasse att förstå att man inte ska bitas. Han har blivit bättre men är långt ifrån bra. Frasse är en katt som bor på landet sover inne om nätterna men är ute själv när han vill förutom på nätterna. När han var 4 månader blev han attackerad av en stor honkatt som helt oprovoserat flög på honom, har det med saken att göra? När han inte bits är han världens snällaste och gulligaste. Men rätt som det är när man klappar honom bits han.

Vore tacksam för hjälp.

Marie

Svar: 

Hej Marie! Amatörpsykologen Bosse här. En 4-månaders kattunge är ganska liten, en ’Stor Honkatt’ är mycket stor. Att bli anfallen av ett sådant monster måste vara synnerligen uppjagande för en liten kattunge. Och är det inte så, att man präglas som mest när man är barn? Det är ju då man lär sig hur livet fungerar, och lille Frasse har nu tydligen lärt sig att allt som är stort och rör på sig är farligt. Detta inkluderar er. Ni är stora, och tydligen jättefarliga i hans ögon. Klart som sjutton att han bits.

Nu återstår ingenting annat för er än att börja fjäska rejält med honom. Sätta honom på omskolning. Ni skall alltså ta ur honom den nyss inlärda kunskapen, och tuta i honom att stora varelser minsann kan vara himla trevliga och snälla. Det kommer att gå åt en hel del räkor och annat godis, men om ni tar det i lugn takt, så kommer det att gå vägen.

Vem har inte haft dåliga lärarinnor i skolan? Lösenordet är tålamod. Och framför allt, skäll inte på honom. Håll masken. En mycket viktig sak är att tänka på hur ni klappar Frasse. Undvik att klappa honom på kroppen, speciellt magen. Håll er till huvudet. När jag klappar min katt Silvris på magen, så blir hon störtförbannad. Hon bits inte speciellt mycket, men hon talar tydligt om för mig att det är bäst för mig att hålla fingrarna borta. Mina rispor på händerna kan intyga detta. Det här kommer att gå jättebra.

Mvh Bosse Werner