Fräser, morrar och biter

Fråga: 

Vi har en katt (vanlig bondkatt), en hona på 6 år. Hon är ej steriliserad. Hon är ingen kramkatt, men hon kommer gärna och vill mysa när man sitter framför TV:n eller när man ligger i sängen.

Vårt problem är att hon har börjat morra och fräsa mot oss, och ibland attackerar hon våra fötter och ben. Hon blir alldeles mörk i ögonen och vi känner inte igen henne riktigt. Vi har diskuterat fram och tillbaka vad det beror på. Är hon ensam? Är hon sjuk och har ont någonstans? Är hon för bortskämd? Har vi gjort något mot henne (något som vi inte själv har tänkt på att vi gjort)? o.s.v.

Det går i vågor, men när det är som värst kan jag knappt ta ett steg inomhus utan att hon fräder och morrar. Går jag undan och in i ett annat rum, så följer hon efter och sitter och morrar någonstans under en säng, eller en stol eller bakom något.

Det är när hon inte har någonstans att ta vägen som hon attackerar. Men samtidigt kan hon sitta och reta upp sig själv där hon gömmer sig bakom och sedan flyga fram och biras och spotta och fräsa.

Går man och sätter sig kommer hon direkt och ska upp och mysa, men hon kan bli sur och fräsa när detr inte blir som hon vill, men hon biter aldrig vid de tillfällena.

Jag har försökt allt, tycker jag, men det måste finnas något man kan göra.

Om hon fräser när jag ger henne mat, då sätter jag upp skålen igen, och så väntar jag 5 minuter, sedan försöker jag igen.

Vi bor i lägenhet, 3:e våningen utan balkong. Ho har varit ute några gånger i sitt liv, men hon verkar inte gilla det.

Hon gör sina behov i lådan, och har varit duktig med det hela tiden, men innan det här med fräsandet började, så hade hon en benägenhet att kissa i protest på diverse ställen, ofta i el-uttag, el-dosor erc. Men det har hon slutat med.

Vi vet inte vad vi ska göra. Hon är en väldigt snäll och smart katt i övrigt och väldigt lekfull (och hunrig).

Hon har haft traumatiska veterinärupplevelser i sin ungdom, så det är inte första stället men vill ta henne till.

Hon gillar inte att bli buren eller upplyft, men vill gärna igga i famnen och mysa.

Hoppas att vi kan få några förslag på vad vi kan göra åt detta.

Svar: 

Jag förstår att detta är ett jätteproblem för er, och helst skulle jag ju vilja se er katt i aktion.

Något som jag kom att tänka på är att du skriver att hon är okastrerad. Har hennes agressiva beteende kommit på allra senaste tid, så kan man ju undra om hon löper och inte får sina drifter tillfredsställda i och med att hon är innekatt. Jag skulle rekommendera en kastrering.

Har något förändrats i hennes miljö? Har ni flyttat? Har ni grälat med varandra så att atmosfären hemma är spänd? Har det kommit någon ny familjemedlem? Har ni ändrat arbetstider? Katter är väldigt känsliga för allt sånt.

Sen har vi ju det här med hälsan. Verkar hon må bra på alla sätt? Har du kollat hennes ögon? Besvär med ögonen gör katter helt desperata. Jag skulle vilja att ni tog henne till en veterinär, och om hon haft en traumatisk upplevelse så byt djurklinik.

Jag lämnar min privata mailadress så kan vi höras igen, och jag lovar att rapportera här i spalten för andra som är intresserade.   agneta_i_haga@hotmail.com

Hälsningar
Agneta