Finns det något medel att använda så att katterna inte river på sofforna?

Fråga: 

Finns det något medel att använda så att katterna river på sofforna?

Svar: 

Hej Marita!

Jag antar att du glömde ett litet ord i din fråga… ordet ” inte”…eller? Jag ger svar på båda alternativen.

1/ Din ursprungliga fråga: Inga problem. Skaffa lite kattmynta och gnid in i soffan, beväpna dig med snörstumpar och lek med katterna i soffan med dessa. Då kommer du att få se hur soffan på nolltid blir totalt ramponerad. Jättekul om man har en ful soffa som ändå skall bytas ut. Man kan även använda katter som dokumentförstörare. Mycket billigare än de apparater som finns att köpa.

2a/ Om du inte vill få din soffa totalförstörd, ( katterna har ju upptäckt detta läckra klösobjekt nu… ), skaffa s.k. ’Fy-spray’, det luktar bäver, äckligt, vedervärdigt även för oss, och spraya det på soffan. Helt garanterat kommer det inte att finnas en katt i närheten av denna soffa så länge lukten sitter kvar. ( Men visst är det kul och fint att ha en sovande katt i soffan, så titta närmare på råd nummer tre…)

2b/ Så fort du ser att katten eller katterna fäller ut landningsställen… förlåt, klorna, och går lös på soffan, så skrik till åt dem. Då hajar dom till, och undrar ’vad sjutton gjorde vi för fel nu?’ ( Man blir gärna hes i halsen efter detta. Jag vet att man blir det… och det är inte speciellt effektivt, heller. ) Men katter glömmer gärna detta, och återupptar destruktionen ganska snart.

Råd nummer tre: Vatten. Sprayflaska. Var på plats när det händer. Ställ in strålen på flaskan, så att den lämpar sig för ’distansbeskjutning’. Inte för skarp stråle, utan lite lagom. Man skall kunna träffa prick på ca 4-5 meter. Sikta gärna lite för högt. Som sagt, lite utspridd stråle. Fingertoppskänsla här. Akta ögonen på katten. Sikta på bakdelen. Oj, vad den tycker att detta är obehagligt. Tyvärr så måste denna ’bestraffning’ upprepas 2-3 ggr, men katten kopplar snabbt ihop bestraffningen med gärningen, och inser väldigt fort att det katten just gjort inte var speciellt uppskattat av husse eller matte. Detta råd kommer av föjande självupplevda händelse: Jag har ett akvarium med guldfiskar och lite andra glittriga fiskar. Alla katter fascineras av dessa varelsers rörelser i denna genomskinliga ’burk’, och Silvris, min katt, upptäckte också att det var himla mysigt att ligga på den varma lysrörsrampen och slöa, samtidigt som hon höll ett öga på den öppning jag brukar hälla ner fiskmat genom. Där tittade ju fiskarna upp då & då. Mmmm, fisk till middag… Jag tog henne på bar gärning när hon hade tassen i just denna öppning, hämtade sprayflaskan, och gav henne en liten dusch. Hon försvann som en raket, likt en blixt fanns hon helt plötsligt under soffan, mycket misstänksamt tittade hon fram under den, undrade säkert vad det var som egentligen hände. Jag tog snabbt bort vattenflaskan, lockade ut henne i köket och bjöd henne på lite godis och berömde henne. Efter några dagar låg hon där igen på lysrörsrampen, jag upptäckte det, hon tittade snabbt upp, men låg kvar. Jag hämtade då vattenflaskan, varvid hon stirrade storögt på mig, men låg kvar. Hon såg väldigt orolig ut. Jag gav henne en liten dusch igen, och ’whoosch’, så var hon borta därifrån. Spårlöst. Nu räcker det med att jag håller denna sprayflaska i handen, så försvinner hon direkt från det ofog hon just befinner sig i. I detta läge börjar hon antagligen att tänka så här: Jag låg här och hade det varmt & skönt, med middagen inom räckhåll. Så kom husse och sprutade vatten på mig, vad i hela världen gjorde han det för??? Så låg jag här igen på akvariet, husse kom hem, upptäckte mig, fick mig en ny dusch!!! Hm, han kanske inte vill att jag skall ligga här? Få se nu… Jag ligger på akvariet… husse kommer hem… jag blir duschad. Nä, det här känns inte bra. Jag tror att jag sk–er i att ligga där, det är roligare om husse berömmer mig. ( Men när husse är på jobbet, så kan han ju förstås inte se vad jag gör… he-he…men äckligt är det med vattnet…)

Råd nummer fyra: Man kan nog inte styra katter. De gör vad de vill ändå. Det är bara att foga sig. Men sprayflaskan med vatten kan möjligen vara effektiv i en del fall. I alla fall kortsiktigt. Men låt oss aldrig någonsin inbilla oss att vi kan bestämma vad en katt skall göra och inte göra. Det bestämmer den helt och hållet själv. Möjligen kan vi ge den lite vägledning. Nej, vid närmare eftertanke, det kan vi inte. Vill man ha någon att styra och ställa med, så skall man skaffa hund.

Mvh Bosse Werner