Dominerande katt

Fråga: 

Hej!

Jag har två katter, en hona på tre år och en hanne på ett år. Hannen var knappt 5 v då jag tog om hand om honom, eftersom han var föräldralös.

Min hona adopterade honom och gjorde allt en mor gör (utom att amma förstås, jag fick använda nappflaska).

Problemet är att när pojken blev runt tio månader så började han dominera honan totalt. Han knuffar undan henne när hon vill kela med mig, från matskÂlen när hon ska äta osv. Det värsta är att hon går undan.

Vad ska jag göra, jag tycker så synd om henne. Jag är väldigt noga med att ge båda väldigt mycket uppmärksamhet. Tilläggas kan att det i andra situationer är hon som är den tuffa och han den veka.

Tacksam för svar!
Hälsningar Gunilla

Svar: 

Hej Gunilla!

Min första fråga är om hankatten är kastrerad. Om inte så gör det! Katter som är könsmogna försöker ofta ta över och bli ”herre på täppan”.

Jag har själv samma drama här hemma just nu mellan Alex och Fanny, 10 respektive sju år, och lille James 7 månader. James har precis blivit könsmogen och tar väldigt stor plats. Fanny, som är en tuff dam, tolererar inga dumheter, men mjukisen Alex går undan precis som din katt.

Om du har kastrerat din hane och problemet ändå kvarstår så får du helt enkelt markera ganska bestämt att när du och honan kelar  så skall det inte vara någon inblandning. Var tuff men mjuk med andra ord. Det är nog det råd jag kan ge.

Hälsningar
Agneta