Är det vanligt att katter klöser på tapeter?

Fråga: 

Ålder: 8 månader

Hej Bosse,

jag undrar hur vanligt det är att katter klöser på tapeter. Jag bor i en lägenhet där det bott katter förut som klöst på tapeterna. Min katt har dock inte visat sådana tendenser. Nu kommer jag att få omtapetserat eftersom väggarna inte är så vackra. Min undran är om det finns risk att en katt kan börja klösa när det är nytapetserat. (Det kanske finns något lockande i lukten från de nya tapeterna eller tapetklistret.) Jag har nämligen hört folk som har katter som börjat klösa på väggarna efter en omtapetsering.

Mimmi

Svar: 

Hej Mimmi!

Vad kul att du skulle fråga just mig om det här! Jag sammanbor just nu med en katt som utan vidare skulle kunna få anställning i en rivningsfirma. Praktikdelen har hon klarat av med högsta möjliga betyg, hon skulle ha varit kursetta om hon hade gått i skolan för att lära sig det här.

Jag skulle tro att katter klöser på allt som de tycker är roligt att klösa på. Och så har de faktiskt ett behov av att göra det också. Allt eftersom klorna växer, så måste de slipas ned, och detta är nog särskilt gällande för innekatter. Inomhus finns det inga stenar och grusvägar att gå på, inga träd att klättra i. Katten måste ta vad som står till buds. Och oftast blir det då tapeter och möbler. Jag har (hade?) vävtapeter på ett par väggar, dessa fungerar alldeles utmärkt som klätterredskap åt min katt. Väven hänger i stora schabrak på väggarna, det ser inte alls roligt ut. Och så gjorde jag det stora misstaget att använda strukturtapeter i vardagsrummet, dessa är jätteroliga att strimla sönder. Ser väldig fint ut när solen ligger på i en speciell vinkel.

Till din fråga: Ja! Du kan nog räkna med att katten kommer att klösa på tapeterna. Om du inte vidtar åtgärder, förstås. Själv har jag satt upp en klösbräda på en dörrpost, men den är så sliten att den inte längre ger något motstånd för klorna. Måste nog göra en ny en vacker dag. Men den är alltså sönderklöst, vilket betyder att den har fungerat. Jag har även gått och tittat snett på dessa små ’hus’ på stolpe, ett slags lurvigt hus med lite hyllor, alltsammans uppsatt på en stolpe som är omvirad med kraftigt rep. Den här ser vid första anblicken ut som en fullständigt onödig grej, och dyr är den också. Ca 400 kr. Men jag är frestad att testa.

Men vad du än hittar på för klösanordning, se till att gnida in den med kattmynta först. Katter är galna i detta, och om du bor i en villa och har en trädgård, så kan du odla den själv. Annars brukar man kunna köpa det i djuraffärer. Det finns även vissa ört-teer som innehåller grejor som katter är förtjusta i. Friggs har visst något som kallas ’Kvälls-te’, det innehåller en ört som gör katter helt lycksaliga. Prova att gnida en sådan tepåse på klösbrädan, så får du se på action.

Att klippa klorna på katter är något som jag inte har vågat mig på. Gör man fel, så kan de skadas ordentligt, då det finns blodkärl i klorna som kan gå sönder. Bestämmer du dig ändå för detta alternativ, låt en veterinär göra detta.

Till sist: Inse att en katt är en förstörelsemaskin av sällan skådat slag, den har vapen som fullständigt kan trasa sönder vad som helst. Men det roliga är, att om katten får kärlek, och också får visa sin kärlek till husse och matte, så håller den dessa mordvapen behändigt gömda i sina små mjuka tassar. Det är nog detta som är charmen med katter, man har egentligen ett vilddjur hemma, men så länge den tycker att allt är bra, så föredrar den att vara en liten lurvig pälsboll.

Mvh Bosse Werner