Katten har hundskräck

FRÅGA: Katten har hundskräck
Katten Mussolini är 7 år gammal och omplacerad till en ny familj på gamla da´r. Han lider av hundskräck, och då speciellt för afganen Hera som är jättenyfiken på honom. När Hera hälsar på varken äter, kissar eller bajsar Mussolini, utan gömmer sig i husses garderob. Nu skall Mussolinis familj ta hand om en 5 månader gammal boxervalp i en månad, och Mussolinis matte är jätteorolig för hur det ska gå. Ge oss ett råd.

Svintos matte

SVAR
Hej!

För det första är det alltid svårt att omplacera en katt. Mycket svårare än att omplacera en hund. Katter blir mer fästa vid område och hundar vid människor.

Katten måste få tid att vänja sig vid sitt nya hem (den är dessutom inte så ung längre!). Om man inte har planer på att permanent skaffa en hund, så skulle jag föreslå att Hera (som tycks vara endast besökande) och katten hålls åtskilja. Stäng in katten i ett garanterat lugn rum (katter mår inte dåligt av att avskiljas, till skillnad från hundar, som mår dåligt av att skiljas från flocken, flockdjur som dom är).

Som jag uppfattar det är katten inte hundvan. Den skulle behöva träna kattvana hundar=hundar som inte bryr sig så mycket. Så får katten vara den som tar initiativet i sin egen takt.

Boxer är som bekant en väldigt livlig ras (men snäll). Det kan vara tärande på katten. Hade jag suttit i er sits, skulle jag först och främst se till att katten har det bra. Skapa en trygg miljö åt honom. Se ALLTID till att katten har en reträttväg (högt skåp eller dylikt dit han kan fly). Är det bara för 1 månad, så försök hålla dom åtsillda så mycket som möjligt. Ha tex ett hundfritt rum, då känner sig katten lugnare. Ge mat, vatten osv där. Ställ toaletten där. Katten ska då kunna välja om han vill lämna sitt trygga rum och konfrontera hunden eller om han/hon vill stanna där hela månaden. Katten måste få välja själv! Tvinga den inte att konfronteras med hunden, tex för att nå sin mat osv. En 5-månaders valp är det inte så lätt att hålla styr på, men valpen ska lämna katten ifred så mycket som möjligt. Valpen är bara där på lån.

Lycka till och prioritera katten. Valpen klarar sig alltid!

/Elisabeth