Vad är han för ras?

Fråga:

Hej!

Jag tog hand om en hittekatt för snart två år sedan. Det är en honkatt. jag är inte helt säker på vad det är för ras. Jag har läst några kattböcker. Efter beskrivningen av Russian Blue, tycker jag ändå inte att det stämmer. Pälsen är ju silkesgrå som det påstås att Russian Blue har, men huvudformen på min hittekatt stämmer inte med en Russian Blue. Vet du vad det är som bestämmer en ras på katter. Hon trivs hos mig. Vet inte om hon har blivit utkastad eller om hon har smitit ifrån någonstans. Jag satte upp lappar, men det var ingen som hörde av sig, så hon har fått stanna hos mig och fått ett bra hem nu. Hon är så fin och snäll. Min fråga var alltså hur man kan se vad det är för ras.

MVH. Gunilla.

Svar:

Hej Gunilla!

Vad skönt att hon får vara kvar hos dig och man blir förvånad när ingen verkar kännas vid katterna ibland. Kanske någon helt enkelt tröttnat… och då hade hon ju tur som fått en ”fristad” hos dig 🙂

Det svåra med ”hittekatter” är just att veta vad de har för påbrå. Det kan säkert vara så att hon har ”russian” i blodet. Det råd jag kan ge dig om du vill ha en uppskattning om eventuella rasers inblandning är att rådfråga en veterinär eller besöka en utställning. Det går alldeles utmärkt att ställa ut en ”huskatt” och då kan en rutinerad och erfaren domare kanske ge dig svar. Kanske det inte går till 100% men du kan alltid få en bedömning.

Lycka till!

Mvh Maria