Ska jag ta in katten?

Hej!

Jag har sett en katt, ett bra tag nu, sitta vid samma ställe hela tiden. Först trodde jag han bara var där på dagarna men fick senare se att han sitter i buskarna vid samma ställe. Katten är väldigt mager och verkar ha ont i benen, har svårt att springa. Jag har tagit in katten och givit den mat ett par gånger men han vill gå ut direkt när han har ätit, kan ju bero på naturbehov efter maten. Trampdynorna är trasiga och torra.

Vad tycker ni jag ska göra? Jag kan inte se katten lida och är villig att ta hand om honom så länge. Vad kostar det att gå och göra en undersökning på katten hos veterinär? Ska gå ner och sätta upp lappar i affären och se om någon svarar? Ska jag ta in honom och sedan släppa ut honom som nu?

tack och hej

Mia Karlsson

Svar:

Hej Mia!

Jag tycker att du ska sätta upp lappar om att du har hittat katten, och ringa polisen och meddela att du har omhändertagit en katt med beskrivning på den ifall ev ägare har eller kommer att höra av sig dit. Det är sällan det blir napp men då har man gjort det man kan för att hitta ägaren.

Veterinärundersökning kostar hos vår veterinär ca 300 kr men om du berättar att katten är hemlös kanske du slipper billigare undan, det kanske räcker att en djursjukvårdare kollar öron o tassar, kollar vilket kön det är, de kan se en hel del på pälsen t.ex. Är katten helt tam?

Skaffa sedan en kattlåda och sand, visa lådan för katten och prova att ha den inne en längre stund. Är katten hemlös kommer den förmodligen att hålla sig i din närhet eftersom du ger den mat. Försök få den till att stanna inomhus, det är ju inte bra att katten springer ut och in om den är okastrerad. Om du behöver hjälp så hör av dig till någon av oss.

Christina, Kattvärnet