När blir hittekatten min?

Fråga:

För ca 2,5 mån sedan ”hittade” vi en katt, han fick komma in och fick några bitar skinka. Han var ganska mager, men väldigt sällskaplig. Vi lämnade dörren öppen så han fick gå när han ville, dock har han nu mer eller mindre adopterat oss, dvs han anser att han bor hos oss, trots att vi släpper ut honom när han vill. Vi har ringt polisen som inte rekommenderade att vi skulle sätta upp lappar, utan bara göra en anmälan samt fortsätta att kolla i dagspressen och runt omkring på olika anslagstavlor, om någon saknade honom.

Nu till frågan, han är okastrerad, otatuerad och är antagligen av någon ras eller blandras, hur länge bör jag vänta med att id-märka och kastrera honom? Låt oss säga att jag tar med honom till veterinären och efter detta dyker ägare upp, vad kan hända om denne inte ville att katten skulle kastreras? Eller kan jag kräva ersättning för kastreringskostnaden och hur ska man veta att det verkligen är rätt ägare om katten inte är ID-märkt?

Kisses adoptivmatte

Svar:

Hej!

Enligt koll med polisen här i Haninge i somras, så har man rätt att placera en omhändertagen katt efter 10 dagar om ingen ägare dykt upp. Så du kan känna dej lugn om den gränsen gått och katten har ju haft tur att du vill ta hand om den.

En raskatt räknas däremot som värdesak! där gäller 3 månader och du ska tala om för polisen att du gör anspråk på katten.

Kastrera o vaccinera när de 3 månaderna gått du har ju redan haft honom i 2,5 månad så att avvakta några veckor till spelar ingen roll, även om det är en renrasig katt och en ägare skulle dyka upp har ju tiden gått ut och katten är lagligt din. Be veterinären scanna för eventuell chipmärkning, raskatter som används i utställningar kan chipmärkas istället för öronmärkningen.

Självklart är det svårt att veta om det är kattens ägare som dyker upp, man får låta ägaren beskriva katten innan de får se den. Risken att någon försöker bluffa sig till en huskatt är ju inte så stor men om det är en renrasig katt kan det vara annorlunda. Därför ska man kanske inte annonsera med en fullständig beskrivning om en upphittad raskatt.

Christina och Berit, Kattvärnet