Mamman har övergett kattungarna

Fråga:

Hej

Jag bor på gård och har 3 katter (kastrerade hanar) Förutom det har jag en schäferhane som är urgullig mot våra katter, men som jagar bort varenda nykomling som försöker komma hit. Detta hade varit ok, om jag inte hittat en kull på 5 kattungar på höloftet.

Mamma katt (okänd) har inte varit hos dem de senaste 5 timmarna och jag uppskattar de små livens ålder till ca 1.5 veckor. Vad ska jag göra? Hur länge ska jag avvakta innan jag tar hand om dem? jag har satt ut mat en bit från ungarna, plus lagt några höstrån för ingången för att kunna kontrollera att mamma katt kommer. Min oro ligger i att hunden har skrämt bort henne.

Dessutom skulle jag vilja veta mer exakt hur gamla de är. De har öppnat ögonen, kan inte gå men ”hasa” sig fram, är något mindre än en hand. Har inte tänder men det känns att de är på väg fram genom gummen.

Tacksam för snabbt svar, eftersom tiden börjar rinna iväg 🙁

Ankan

Svar:

Hej Ankan!

Om du är säker på att mamma katt inte har varit hos dem så ska du ta in dem och ge vätska. Vår kattungeexpert Ewa tror att ungarna är ca 14 dagar. De får snabbt vätskebrist om mamman verkligen är borta, det är farligt, du ska ge mjölkersättning för kattungar, det finns hos veterinärer, medan du väntar om det verkar som de är medtagna kan du mata med ljummet vatten med lite druvsocker i. Om kattungarna verkar trötta och slöa, så är de påverkade.

Lycka till hör av dej och berätta hur det går, du får ringa Ewa om du vill.

Hälsningar Christina