Kommer vår katt att gilla en hittekatt?

Fråga:

Hej!

Vi funderar på att skaffa en katt till, en ”hittekatt”. Men vi undrar vad vår 3-åriga birma/bondkatt kommer att tycka. Han kan vara sällskaplig men också vresig mot andra katter. Spelar det någon roll om det blir en han, eller honkatt? Vi tror att vår Oscar saknar sällskap ibland eftersom han jamar rätt mycket, vi jobbar mycket dagtid. Oscar åker gärna bil (i korg förstås) kan man träna en halvvuxen katt att åka bil? Kompisar?

Svar:

Hej!

Det beror lite på hur gammal den nya katten är och såklart vilket temperament den nya katten har. En kattunge accepteras snabbare, men man kan räkna med fräsande och morrande från bådas sida i början. Det är bara att ignorera det och prata lugnt med katterna. Det absolut viktigaste är att själv behålla lugnet för katterna känner om du är orolig och då blir dom oroliga. Enligt min erfarenhet är det bästa sättet att fortsätta som vanligt med den gamla katten och inte förändra sitt beteende mot honom på något sätt, inte försöka kela extra mycket eller så för då reagerar katten på att något är konstigt. Du behöver inte vara rädd för att din gamla katt ska göra kattungen illa, det låter värre än det är. Oftast brukar den vuxna hankatten snarare vara rädd för den lilla fräsande kattungen.

Om du skaffar en vuxen katt finns det vissa knep att ta till. Det bästa är om du kan hålla katterna åtskilda ett tag och sen sakta introducera dom för varandra. Du kan torka av katterna med en fuktig trasa speciellt runt ögonen och hakan, sen för du över doften till den andra katten o vice versa på sätt luktar de inte så främmande för varandra.

Hur fort det går är väldigt olika eftersom alla katter är så olika till sättet. Jag tror att de flesta katter förr eller senare accepterar varandra om man bara har tålamod. Det är inte säkert att de någonsin blir bästa vänner (inte säkert med en kattunge heller)men däremot lär de sig att tolerera varandra och att leva sida vid sida. Oscar kommer i längden att uppskatta sällskap på dagarna, Ha tålamod, ta det lugnt så går det bra…. låt dig inte avskräckas att skaffa en vuxen katt, det kanske tar lite längre tid men det går bra det också. Själv har jag tagit hand om 2 vuxna katter varav den ena är 11 år och de går bra tillsamman med mina 3 andra katter, den första accepterades på 1 vecka den andra (11-åringen som varit ensamkatt hela sitt liv) tog lite längre tid..

Visst tror jag att den nya katten kan lära sig att åka bil, vänj den med korta turer i början… Som med allting gäller det att ha tålamod. Lycka till med Oscar och den nya katten…..Hon eller hankatt spelar enligt min erfarenhet ingen roll… Oscar är väl kastrerad?!

Berit