Kan man lära en utekatt att vara innekatt?

Fråga:

Hej, jag har hittat en liten svart honkatt, troligtvis en sommarkatt. Hon verkar vara van vid att vara ute. För närvarande så bor hon under garaget hos mina föräldrar. Dom kan dock inte ta in henne pga av kattfientliga hundar… Jag undrar om det är möjligt att lära henne att vara en ”innekatt”? Jag bor i lägenhet i Göteborg. Hur reagerar katter på omställningar av miljö? Skulle hon klara en ”flytt” om jag lät henne vara ute på dagarna och inne på kvällarna?

Mvh Jonas

 

Svar:

Hej!

Katter är individer så det är alltid svårt att svara exakt men visst går det att låta utekatter bli innekatter. Läs historien om Lejonkungen på Kattvärnets hemsida han är ett levande exempel på att utekatter som haft det svårt inte bara accepterar utan faktiskt vill vara och är lyckligast inomhus.

Generellt sett gillar inte katter miljöombyte och förändringar men å andra sidan vänjer dom sig snabbt. Så visst kan du låta henne bli innekatt i en lägenhet, se till att hon får stimulans, leksaker, kärlek och om du kan näta in balkongen så hon kan vistas där i trygghet då och då brukar det vara väldigt uppskattat av katten. Det är dock viktigt att hon inte får tillbringa allt för många timmar ensam i en lägenhet, lösningen på det kan vara att ha en katt till så dom har sällskap av varandra. Om du tar hand om henne måste hon absolut vara inne till en början, du kan inte låta henne vara ute på dagarna innan hon är helt van vid dig och sitt nya hem för då försvinner hon. För att att hon ska få vara ute krävs det att miljön där du bor är kattvänlig, ingen trafik osv. Men katter trivs inne om man ger dom en stimulerande miljö, klätterträd, leksaker, sällskap både mänskligt och om det går en kattkompis och som sagt gärna en skyddad balkong att vara på.

Mina katter älskar sin innätade balkong (under sommarmånaderna, på vintern blir det bara korta besök och sen snabbt in i värmen igen) där dom har hyllor att sitta på och kan gosa i solskenet och titta på allt som rör sig.

Berit, Kattvärnet