Kan kattungen bli tam?

Fråga:

Hejsan!

Jag skriver till er för att få ett gott råd.

För ca en vecka sedan fångade vi med en kattfälla in tre vilda kattungar,ca 9 veckor gamla. deras mamma hade blivit överkörd och de hade blivit matade av människor men var vilda, skygga och levde under en lada. Vi lyckades fånga in dessa och de första två dagarna hade vi dem i en utebur och försökte bekanta oss med dem. De fräste massor och var rädda och skygga.

Sedan tre dagar har jag tagit hem dessa kattungar till mig (inomhus) och försöker nu få dem tama. En av dem är jättetam redan och gosar leker och spinner. De har blivit avmaskade och ska veterinärbesiktas o vaccineras nästa vecka. En av de andra går att hantera men är lite skygg men har slutat fräsa och leker och är nyfiken. Den tredje är det dock frågan gäller. Den fräser morrar och leker inte alls som de andra. Min fråga är: Kommer denna katt också bli tam? Jag har ej möjlighet att behålla dessa kissar så länge och det finns personer som vill köpa dem ifall de blir tama för de är urtjusiga (de säljs som inomhuskatt).

MVH
Linda Andersson
Kattälskare

Svar:

Hej!

Jag tror att kattungen kan bli tam, det är väl frågan om var din smärtgräns går och hur länge du vill vänta… och likaså om någon finns som kan tänka sig att ta hand om en skygg och rädd kattunge, vad man är ute efter när man skaffar katt. Kanske du kan hitta någon som kan ta kattungen som en utmaning. Försök leka med kattungen utan att röra den med händerna använd en fjädervippa eller liknande och försök få den att komma närmare och närmare men rör inte vid den, låt den komma till dig istället. Det gäller att ha tålamod men om det går vecka efter vecka och kattungen inte gör några framsteg så är det kanske barmhärtigare att låta den få somna in.

Lycka till…

Berit