Kan gamla katter bli lyckliga och harmoniska i nytt hem?

Fråga:

Hej!

Jag heter Maria lindgren och står inför ett svårt val: att ge bort min nyligen bortgångne gamle fars två honkattor, 6-8 år gamla, eller avliva dem!!?? Kan så pass gamla katter bli lyckliga och harmoniska i ett nytt hem, tror du? Båda är vana att få vara ute mycket – har verkligen försökt att hitta nya hem, men ännu inte lyckats!! Kan man ”göra om” en utekatt till att bara vara inomhus? Hoppas du kan ge mig ett litet råd snabbt – jag vet varken ut eller in och känner mig helt förtvivlad!!

Tack på förhand från Maria i Uppsala.

Miah

Svar:

Hej Mia!

Visst går det att göra utekatter till innekatter, Jag tycker absolut att du ska ge katterna chansen istället för att bara avliva dem. De har många år kvar att leva och bör få en ärlig chans. Jag vet flera personer som tagit in ”förvildade” katter och lyckats få dem harmoniska och kärvänliga.

Visst kan det bli lite tjat om utgång men katter är ”vanedjur” och anpassar sig ganska snabb och lätt till nya förhållanden. När jag fick hem min Zcorpan (perser) så hade hon gått ute hos hennes tidigare hem. Zcorpan hämtade jag när hon var 9 månader och omställningen underlättade säkert av att hon samtidigt fick ett nytt hem. Här var hon ju inte van att gå ut och det gjorde det lättare.

Sätt upp lappar om omplacering – både hemmavid och på nätet, det finns massor av ställen att annonsera på.

Lycka till och hoppas du ger dem en chans till ett nytt hem.

Mvh Maria